Сиренето в мандрите само от мляко

Яки санкции въвеждат от Министерството на земеделието и храните за производители, които използват палмово масло. Според новата Наредба за хигиената на храните, която влиза в сила от юли, се забранява ползването на растителни мазнини в производството на сирена, а мандрите, които произвеждат кашкавал, сирене и кисело мляко, трябва да го правят само и единствено от мляко.Сиренето в мандрите само от мляко.

Резултат с изображение за овче сирене

Промените предвиждат производителите на мляко и млечни продукти и тези, които ги разфасоват и преопаковат, да не могат да произвеждат, разфасоват и преопаковат имитиращи продукти, съдържащи в състава си мляко, в един и същи обект, регистриран по Закона за храните.

Преди години бяха въведени и други рестрикции при производството на млечни продукти, които доведоха до по-голяма култура в храненето на българина, припомнят експерти.

„Нетърпимостта към консумация на такъв тип продукти и то най вече там, където те не са обявени и се продават анонимно, набира много голяма скорост“, коментира в студиото на „България сутрин“ зам.-председателят на Асоциацията на млекопреработвателите Симеон Присадашки пред bgonair.bg.. По думите му дискусиите за това какво да бъде направено, за да се избегне максимално злоупотребата и подмяната на един продукт с друг, текат от дълги години. За контрол по спазването на новите правила в Министерството на земеделието ще бъде създадено спецзвено, така, че да има дублиращи проверки с Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Когато трябва да се вземат проби или да се издаде акт, ще бъде извикан компетентен орган от БАБХ, тъй като по закон те могат да издават подобни актове. А санкцията вече ще е доста по-сериозна – ще се отнема лиценза за производство на млечни продукти.

Производството на ментета, в които не е обозначено влагането на отровните индустриални хидрогенирани мазнини, беше незаконно и досега. Рестрикцията обаче ще затегне контрола, тъй като до момента агенцията по храните пазеше някои производители“, подчерта микробиологът Сергей Иванов.

На всеки тон произведено българско масло се падат 3 пъти по-големи количества вносно палмово масло, което у нас се доставя единствено за влагане в храни, и почти не импортираме палма за технически цели, например за производството на сапун. През миналата година у нас са били внесени над 22 500 т. , сочат данните на Националния статистически институт, информира в.Монитор.

В същото време импортното количество краве масло е било 6149 т, което заедно с родното производство е далеч от количествата на палмовото. Това означава, че в сладкарски изделия и млечни продукти у нас се влагат над 3 пъти повече палма, отколкото естествената животинска млечна мазнина. Най-големите количества от тропическите страни Малайзия и Индонезия, а също така в определени периоди и от съседна Гърция. От Румъния и Испания пък има вкарани регистрирани символични количества от съответно 200 и 300 кг. Пикът на импорта на палмово масло за 2017 г. е отчетен през октомври – 5660,2 т.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *