Служители на MAAE пристигнаха в Иран

Техеран заяви, че ще съдейства по време на тридневната визита на инспекторите, но посочи, че няма да се откаже от обогатяването на уран, което смята за свое суверенно право. Ако се намери приемлив тон, визитата може да подготви почвата за подновяване на преговорите между Иран и световните сили Великобритания, Китай, Франция, Германия, Русия и Съединените щати.
Същевременно стана известно, че Иран може да прекрати вноса на стоки от страните от ЕС от понеделник, след като депутатите разгледат законопроекта за забрана на доставките на петрол за страните от ЕС, който според ирански източници се подкрепя от ръководителя и духовен лидер на Иран аятолах Али Хаменей.
Според иранските експерти, за Европа ще бъде трудно да намери алтернатива на иранския петрол на същата цена. Техеран изнася за Европа едва около 20% от петрола си, а основните му купувачи са Китай, Южна Корея, Япония и Индия, които засега не се присъединят към европейските санкции. Това означава че, Иран ще усети санкцията, но тя няма да бъде смъртоносна, коментира ИТАР-ТАСС
Турция няма намерение да се съобрази с предложените от ЕС нови санкции за купуване на ирански петрол от Иран. Това заяви министърът на външните работи Ахмет Давутоглу. Той подчерта, че Анкара няма да участва в никакви санкции срещу Иран, с изключение на одобрени от Съвета за сигурност на ООН. Турция ще продължи да си сътрудничи с Техеран в областта на енергетиката. Иран доставя на Турция около 30% на потребявания в страната петрол, а също и голямо количество природен газ.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *