Собственици на магазини и заведения ще следят оборота си по телефона

Собственици на магазини и заведения ще може да следят дистанционно работата на хората си и отчитания оборот. Те ще могат да получават на мобилния си телефон или на компютъра вкъщи същата информация за регистрирания оборот на касовия апарат, каквато получават и в НАП.Собственици на магазини и заведения следят оборота си по телефона.

Свързано изображение

Като данните ще постъпват на всеки 5 минути. Това гласят промени в Наредбата Н-18 за отчитане на оборотите, които са обнародвани в последния брой на „Държавен вестник“ и вече са в сила.

За да получава данни от касовия апарат търговецът или собственикът на заведението трябва да заяви желанието си пред производителя или вносителя на фискалното устройство. А достъпът до данните ще става със SIM карта.

Книгата за дневните финансови отчети, която се води към всеки касов апарат, ще бъде премахната, гласят още промените в Наредбата. Това ще бъде голямо облекчение за всички търговци. За целта обаче до 30 октомври 2019 г. всеки производител или вносител на касови апарати трябва да промени софтуера им, така че автоматично да бъде генериран и записван в паметта на устройството финансов отчет за всеки ден, през който е имало продажби, информира в.Труд.

Касовите апарати ще позволяват и дистанционно актуализиране на софтуера им, което също ще бъде облекчение за бизнеса. При промяна на софтуера системите на доставчиците на касови апарати ще регистрират кога е направена актуализацията и от кой компютър. Ако касовият апарат не позволява дистанционна актуализация, сервизните фирми ще трябва да качват новата версия на софтуера до 45 дни след като тя бъде регистрирана в НАП.

При природни бедствия бензиностанциите ще може да продават гориво дори касовият апарат да няма връзка с НАП повече от 24 часа. През това време ще трябва да издават касови бележки от кочан. Срокът бензиностанциите да подменят касовите си апарати се удължава до 31 юли.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *