Спряха сливането на борсите в Лондон и Франкфурт

Антитръстовата комисия на Европейския съюз блокира днес официално планираното мащабно сливане за 29 млрд. евро между Deutsche Börse AG и London Stock Exchange Group PLC, след като двете страни в сделката не са успели да предоставят достатъчно доказателства, които да уталожат антитръстовите безпокойства, съобщават от пресслужбата на Еврокомисията в Брюксел.

Решението беше очаквано, след като в края на февруари LSE отхвърли исканията на Европейската комисия, която изпълнява функциите и на защитен регулаторен орган в рамките на блока, да продаде своя мажоритарен дял в размер на 60% в италианската платформа за търговия на книжа с фиксиран доход MTS SpA, което още тогава сведе до минимум шансовете за официално одобрение на сливането на двете водещи европейски борси.

В крайна сметка Deutsche Börse AG и London Stock Exchange Group PLC (LSE) предложиха една единствена мярка, за да се успокоят антитръстовите опасения в ЕС: да бъде продадена френската компания за клирингови операции, която е притежание на LSE, на нейния паневропейски конкурент Euronext NV за 510 млн. евро. ЕС обаче определи, че подобно решение няма да отговори на опасенията, че сливането на двете водещи борси ще доведе до фактическото създаване на монопол при търговия на книжа с фиксиран доход.

Продажбата на италианската платформа за търговия MTS SpA, която представлява сравнително малък актив в сравнение с общите приходи на двете страните по сделката и спрямо пазарната стойност на бъдещата мега борса, щеше до голяма степен да отговори на антитръстовите притеснения, заяви комисията, мотивирайки своето решение да блокира предстоящото мащабно сливане.

През март миналата година водещите борси в Лондон и Франкфурт сключиха сделка за тяхното сливане с цел създаване на най-големия оператор за търговия на фондовите борси в Европа, който би могъл да оспорва доста по-добре дейността на големите американски конкуренти, информира infostock.bg.

От Deutsche Börse заявиха, че са били уведомен за официалното решение на оторизирания орган на ЕС, следящ за конкуренцията и добавиха, че автоматично ще бъдат прекратени както офертите по нейното сливане с London Stock Exchange Group PLC, така и постигнатото конкретно споразумение по самата сделка.

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *