Срив от 11% в БВП на Испания през 2020 г.

Брутния вътрешен продукт (БВП) на Испания е спаднал с 11% през 2020 година, сочат данните на  Националния статистически институт. Според него това е най-големият годишен спад от Гражданската война насам. Причината е пандемията, която се отрази катастрофално на туризма.

Испания надхвърли общо 800 000 случая на коронавирус - News.bg

С този срив испанската икономика оставя след себе си шест години на растеж, който започна през 2014 година , когато страната се възстанови след тежката световната финансова криза, продължила между 2008-а и 2013 г.

След Гражданската война досега най-големият годишен спад на БВП беше регистриран през 2009 г., в средата на кризата – 3,8%, но сегашният според анализаторите „счупи всички рекорди“, информира bnr.bg.

Испания иска отрицателен тест за коронавирус от българите, пристигащи в страната - Свят - DarikNews.bg

Отскокът от 0,4% през четвъртото тримесечие не беше достатъчен, за да компенсира пълната парализа между март и юни и последвалите строги мерки, въведени за ограничаване на заболеваемостта.

Тогава сривът беше 17,9 на сто, въпреки че част от загубеното се възстанови през третото тримесечие, когато напредна с 16.4 %.

Защо Гърция и Испания повишават минималните заплати въпреки високата безработица? - Money.bg
БВП за миналата година е с 11% по-малък от 2019 г. Правителството прогнозира възстановяване от 7,2 % през тази година, но според МВФ то няма да е повече от 5,9 на сто, подчертавайки, че еврозоната изостава в сравнение с други развити икономики като Съединените щати и Япония.

Единственият сектор, който бележи ръст от 4,7% е селското стопанство. Износът е спаднал с 1,4 на 100, а вносът е нараснал с 0,4%.

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *