Съдът: МВР е потъпкало ”тежко” закона при ”Наглите”

На 2 април Софийският градски съд призна за виновни за извършени отвличания само четирима от осемте подсъдими. Това са Прокопи Прокопиев, Ивайло Евтимов и Даниел Димитров, които получиха по 18 години затвор, а Любомир Димитров бе осъден на 15 години.
Според съда те са извършили десет отвличания с цел откуп и един опит за отвличане. Магистратите приемат, че четиримата подсъдими са действали като престъпна група, но без изразен лидер. Единственото недоказано отвличане остана това на Румен Гунински – син. Според съда доказателства за него са били единствено показанията на Любомир Димитров, който обаче се отрече от тях.
Като законово неприемлив се определя начинът, по който в сградата на ГДБОП е записан разговор между т.н. свидетел Васил Маникатов, който според прокуратурата е и жертва на „Наглите“, с част от подсъдимите. Подслушването е извършено в служебно помещение и под формата на сценарен диалог с трима служители на МВР и заместник-главния прокурор Бойко Найденов, предаде БТА.
Така съдът приема, че подслушаната и документирана посредством СРС-та „беседа“ не е нищо друго освен разпит на задържано лице без да са му разяснени правата и без да са осигурени минималните гаранции за защита. Съдебният състав нарича това „тежко заобикаляне на закона“ и за това не цени тези доказателства.
Сериозен пропуск е  допуснат и в следствения експеримент с една от жертвите – Мехмед Чакър. В случая не е имало преводач. Присъствието му е било наложително, тъй като Чакър не владее писмено български език, за това се е изисквало участието на преводач. С подобни функции е била натоварена съпругата му. Тя обаче не е била назначена от разследващите за преводач, не е била предупредена за отговорностите, които носи при даване на неверен превод, а не е имала и право да участва в подобно качество, поради близката й степен на родство с пострадалия. Нещо, което е абсолютно елементарно и се знае от всеки начинаещ юрист или студент по право. Заради отсъствието на преводач Чакър не е прочел протокола за следствен експеримент и е положил подпис под него, без да се убеди в съдържанието му.
След обявяването на присъдите наблюдаващият прокурор Антоанета Близнакова има самочувствието да  коментира, че в осъдителната им част те са справедливи. Тя добави, че това е успех за прокуратурата и всички полицаи, работили по разследването, въпреки негативната оценка на съда.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *