Талеб: Краят на еврозоната не е голяма работа на фона на дефицита в САЩ

 
Според него краят на еврозоната „не е голяма работа“ на фона на американските проблеми с бюджетния дефицит.
Липсата на централно правителство в Европа е още една причина Талеб да предпочете Стария континент пред САЩ. Професорът по управление на риска в университета в Ню Йорк коментира ситуацията в Европа и САЩ по време на конференция в Монреал, организирана от Асоциацията за алтернативно управление на инвестициите.
Талеб е категоричен, „когато еврозоната се разпадне, ще има много интересни валути. Така че не се страхувам от Европа, или да инвестирам в Европа. Страхувам се за Съединените щати.“
Бюджетният дефицит като дял от брутния вътрешен продукт на САЩ възлиза на 8.2% в края на 2011 г., показват данните на правителството. Това е два пъти повече от средното съотношение от 4.1% в еврозоната, посочва Bloomberg.
„Разбира се, Европа има своите проблеми, но тя е в много по-добра форма, отколкото Съединените щати“, смята Талеб.
„Ние /САЩ/ имаме нулеви лихвени проценти. Ако лихвените проценти в Съединените щати се повишат, можете да си представите какво ще стане с дефицита. Европа е като човек, който е болен, но е наясно с това. В Съединените щати сме болни, но не го знаем. Ние не говорим за това“, коментира Талеб.
Според него, „централизираното управление не работи. В Европа се опитаха да имат мощен Брюксел, но какво се случва, когато има мощен Брюксел? Лобитата контролират Брюксел“.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *