Томахавката е в ръката на Тръмп, но дали ще я хвърли…

Томахавката вече е изровена, напрежението от тлеене клони към силни пламъци: след месеци на заплахи и надежди, че все пак двете страни в конфликта ще отстъпят и няма да започнат пълномащабна търговска война, новите наказателни мита на САЩ срещу китайските стоки влизат в сила тази нощ. Но дали в последния момент Тръмп няма отново да зарови хладното индианско оръжие в земята, или да си спомни, че коренното население на континента често е изработвало в другия край на дръжката лула, която е била запалвана в знак на примирие? Китай даде ясно да се разбере, че ще отговори по реципрочен начин.

Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп прие предизвикателството и повиши залозите, като заплаши да наложи на вноса от КНР още наказателни мита, които могат да достигнат до общо 450 млрд. американски долара; сума, която представлява по-голямата част от китайския износ за САЩ.

Действията на Тръмп вече се отразиха на глобалната икономика – в сила са наказателни мита върху вноса на стомана и алуминий, а от Белия дом заплашват те да обхванат и вноса на автомобили. Цените, особено на стоманата и алуминия, се повишават, а компаниите стават все по-сдържани в своите инвестиции или планират да изнесат производствата си извън САЩ, за да избегнат ответните мерки, насочени срещу американския износ.

Тръмп твърди, че действията му имат за цел да повишат конкурентоспособността на американските компании и да им осигурят равнопоставеност спрямо техните чуждестранни конкуренти. За компании като Mid-Continent Nail Corporation в Мисури, най-крупният производител на пирони в САЩ, обаче по-високите цени на стоманата означават загуба на работни места и дори заплашват да доведат до прекратяване на производството.

Първоначално Тръмп заплаши да наложи 25% мито на избрани китайски стоки на стойност от 50 млрд. долара. Като основен мотив за намерението си американският президент представи непрекъснатата кражба на технологии от Пекин. Списъкът със санкционирани китайски стоки бе сведен до „едва“ 818 категории на стойност 34 млрд. долара, след като американски компании настояха за изключения за стоки от стратегическо значение. Втората вълна мита ще засегне нови 284 категории китайски стоки, оценени на 16 млрд. долара.

Това обаче може да се случи едва след допълнителна оценка и публична дискусия, които вероятно ще намалят техния брой. Митата ще се отразят на широк спектър от китайски продукти – превозни средства, радиопредаватели, части за самолетостроенето, твърди дискове и др., за чиито производители Тръмп твърди, че прилагат нечестни търговски практики. Властите в Пекин ще отговорят като наложат наказателни мита, също в сила от петък, на американски внос за 30 млрд. долара. Санкционираните продукти включват автомобили, земеделски стоки и храни. Най-сериозно ще бъдат засегнали американските производители на соя. Китайското държавно ръководство е обявило намерение да наложи и втора вълна мита върху американски стоки за 15 млрд. долара: нефт, пропан и продукти на химическата промишленост. В допълнение Китай смята да ограничи инвестициите си в американската икономика.

Самият Тръмп твърди в своя „Туитър“ акаунт, че икономиката „е по-добре от всякога“ и ще става още по-добре, тъй като ще бъдат ревизирани някои от „най-лошите и нечестни търговски споразумения, правени някога от някого“. Американският бизнес обаче все по-отчетливо предупреждава за потенциалните неблагоприятни последици. Влиятелната Американска търговска камара, чието седалище се намира буквално на метри от Белия дом, призова Тръмп да преосмисли решенията си, т.е. да зарови томахавката и преди това да запали лулата на мира.

Според организацията ответните мита са оказали негативно влияние върху експорт на стойност 75 млрд. долара и вече застрашават работните места в САЩ. И докато Тръмп пуска съобщения в „Туитър“ за новосъздадени, благодарение на митата, работни места в стоманопроизводството, останалите производители предупреждават, че много други ще бъдат поставени в риск. Става въпрос основно за автомобилната индустрия, леката промишленост и други, които разчитат предимно на вносни компоненти. Още повече изследвания предричат, че до 400 хил. американци могат да загубят работата си в резултат на действията на американския президент.

Емблематичната американска марка мотоциклети „Харлей Дейвидсън“ вече обяви плановете си да изнесе част от производството си, за да избегне ответните мита на ЕС и по този начин си навлече поредица от гневни коментари на Тръмп в „Туитър“. Проучванията показват, че компанията далеч не е изолиран случай. В най-добрия случай несигурността забавя инвестиционните планове.

Търговската война изглежда неминуема – томахавката не само е изровена, но и се размахва заплашително. Редица американски компании вече се затрудняват да намерят необходимата работна ръка и отчитат забавяне на доставките. Ръководителят на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард вече предупреди, че в играта на санкции и контрасанкции няма да има победители.

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *