Три приоритетни сектора за инвестиции

Европейските финансови министри възложиха на ЕК и на Европейската централна банка (ЕЦБ) бързо да им предадат доклад с предложения за „добри инвестиционни проекти“ с „конкретни мерки“, съобщи италианският финансов министър Пиер Карло Падоан, цитиран от Франс прес.
Този доклад би трябвало да бъде представен през декември, каза германският финансов министър Волфганг Шойбле. Комисията и ЕЦБ са призовани да представят междинен доклад на предстоящата среща на финансовите министри на 28-те на 14 октомври в Люксембург, уточни Падоан. Той подчерта, че липсата на инвестиции в Европа е „едновременно и причината, и последицата от слабия растеж“. Привилегированите сектори трябва да бъдат „енергетиката, транспортът и дигиталната икономика“, посочи испанският министър на икономиката и конкурентоспособността Луис де Гиндос.
Новият председател на ЕК Жан-Клод Юнкер обеща още с избирането си европейски план за държавни и частни инвестиции за 300 милиарда евро през идните три години. Този план би трябвало да черпи финанси от европейските фондове. Шойбле и неговият френски колега Мишел Сапен представиха на колегите си общ документ, очертаващ основните насоки и начините на инвестиране. Те предлагат по-специално улесняване на достъпа на компаниите и най-вече на малките и средните предприятия до източници на финансиране чрез връщане към схемата, при която банките могат да трансформират кредитите си в книжа, продавани на инвеститори. Като цяло Париж и Берлин предлагат да се укрепи ролята на ЕЦБ, която понякога бива критикувана, че е като „спящата красавица“ и да стимулира финансирането на по-рисковани проекти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *