Трябва ли да се съобразяваме с правилото за 2 литра вода на ден

Оказва се, че всичките ни опити да достигнем ежедневната доза от 8 чаши вода са напразни мъки. Поне така смята професорът по педиатрия Аарон Керъл. Според професорът в университета в Индиана човек не трябва да се насилва да пие толкова много вода. В последната си статия по темата в New York Times, цитирана от Elle, той споделя теорията си, която разбива представите ни за пиене на вода на пух и прах.

Според проф. Карол митът с 8-те чаши вода на ден започнал да се разпространява още в средата на миналия век. Тогава организацията Food and Nutrition Board зявява, че за здравословен начин на живот човек трябва да изпива 2 литра и половина чиста вода на ден. Но малко хора в този момент са обърнали внимание, че в доклада се казва, че голяма част от водата се съдържа в храната. Според професора тази вода се съдържа и в плодовете и зеленчуците, дори и в кафето.

Въпреки това лекарят смята, че чистата вода е най-полезна за човешкия организъм. Но не трябва да се насилвате да пиете определено количество вода на ден, тъй като „различният климат, килограми, активност и други особености налагат различни нужди на отделния организъм“. Според проф. Карол засега няма научни доказателства, че хората, които пият по 8 чаши вода на ден са по-здрави от останалите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *