Търговските площи във фокуса на инвеститорите през следващите 3 години

От: Ангел Милев

България и Румъния ще бъдат във фокуса на институционалните инвеститори през следващите 2-3 години, каза Гай Спеър, директор „Отдаване под наем и маркетинг“ в инвестиционната компания Quinlan Private Golub, съсобственик на Mall of Sofia, по време на строително-инвестиционния форум RINFOR, който се проведе с медийното партньорство на Investor.bg. Като главна причина бе посочено предстоящото еврочленство на двете страни.

Въпреки това Спеър каза, че пазарът в Букурещ е наводнен с много проекти, като допълни, че се надява това да не става в София.

Той е на мнение, че търговските имоти са в основата на развитието на всяка икономика.

„В крайна сметка хората имат нужда от качествени търговски центрове. Освен това в момента има многобройни институционални инвеститори, които се насочват към Централна и Източна Европа“, обобщи Спеър.

Според него в момента в Централна Европа инвеститорите се насочват към изграждане на молове в по-малки населени места, които са в близост до големи градове.

„Преди няколко години нямаше търговци, които да подкрепят такива проекти, но сега редица големи марки проявяват интерес към обекти в по-малките градове“, каза той.

Пред журналисти Спеър обясни, че политиката на Quinlan е насочена към проекти за молове с първокласна локация, подобно на Mall of Sofia, като проекти извън града не представляват интерес.

Компанията търси възможности за реализация на търговски центрове с големина между 15 и 20 хил. кв. м.

„Предимството на България е, че има много силен пазар в по-малките градове, които могат да привлекат инвеститори не само с потенциала си за търговски обекти, но също и туристически проекти“, коментира Спеър.

По думите му компанията няма точно определен бюджет за инвестиции в Източна Европа и за България, а финансирането се определя на базата на всеки отделен проект.

На въпрос на журналисти кога ще бъде отворена офис частта на Mall of Sofia Спеър отговори, че това ще стане на 1 март 2007 г. Той уточни, че половината от площите в нея вече са отдадени под наем, но не пожела да спомене имена.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *