Увеличава се износът за ЕС, отчитаме и лек спад на вноса

Последните данни за стокообмена на България   за първите пет месеца на годината дават нарастващи стойности на износа към страни от Европейския съюз. От януари до май 2016 г. износът на България към страните от ЕС се е увеличил с 3.5% в сравнение със същия период на миналата година до 11 991. 6 млн. лв., показват данните на Националния статистически институт (НСИ).
Основните търговски партньори на България сред страните от ЕС са Германия, Италия, Румъния, Гърция, Франция и Великобритания, които формират 69. 3% от българския износ за страните-членки и това остава сравнително непроменено засега.
През месец май износът за страните от ЕС се е увеличил с 4.4% в сравнение с месец май на миналата година до стойност 2 396. 4 милиона лева.
Също така данните показват, че вносът от страни от ЕС от януари до май е  намален с 0. 9% в сравнение със същия период на миналата година до 13 159 млн. лв. Наблюдава се известна тенденция на лек спад в тази посока.
Сред страните от ЕС в България се внасят стоки предимно  от Германия, Италия, Румъния, Гърция и Унгария.
През месец май вносът на стоки от ЕС в България се е увеличил с 0.9% в сравнение със същия месец миналата година, което в стойност е 2 609. 9 млн. лв. Предстои да се види дали тези показатели ще се запазят в същите рамки и през следващите месеци на 2016 година.

Изготвили публикацията: Георги ВЪЛЧЕВ, Митко ДИНКОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *