Фирмите изтеглили кредити за 31,7 млрд. лева

Втори пореден месец кредитите за фирмите отчитат устойчив ръст от 3% на годишна база.
Данните на БНБ обаче показват, че домакинствата все още са предпазливи и не искат да задлъжняват към банките. 18,922 млрд. лева е обемът на изтеглените от тях заеми към края на миналия месец, което е с 0,7% по-малко спрямо същия период на миналата година. При потребителските кредити спадът на годишна база пък е 2%, а обемът им достига 7,532 млрд. лева.
Единствено при жилищните заеми през март има повишение от 2,7% спрямо същия месец на 2010 г. Така в края на март
ипотечните кредити са 8,716 млрд. лева.
Общият обем на заемите, отпуснат от банките на бизнеса, финансовите предприятия и  домакинствата през март, достига 51,526 млрд. лева. Това е увеличение от 1,6% на годишна база. За сравнение преди кризата кредитирането отчиташе ръст от над 30% на година. В същото време данните на БНБ показват, че лошите кредити продължават да нарастват, но с все по-бавни темпове. По закон като „лоши” се определят тези заеми, при които има просрочие на вноските с повече от 90 дни. Лошите и преструктурираните кредити вече достигат 19,14% от общия обем на отпуснатите средства. Те обаче отчитат символично
нарастване от 0,08 процентни пункта
спрямо февруари. Това е най-слабото месечно покачване на лошите кредити от 2008 г. насам.
Наскоро настоящият изпълнителен директор на Българската банка за развитие Асен Ягодин прогнозира, че най-вероятно до края на годината нарастването на лошите кредити ще спре и може да започне да се наблюдава обратната тенденция. Други банкери тогава обясниха, че най-значително забавяне на ръста на лошите заеми се наблюдава при домакинствата и по-конкретно при потребителските кредити. Според експертите при фирмените просрочени кредити тази тенденция ще се появи с известно закъснение, най-вероятно в началото на 2012 г.
Данни на БНБ от началото на тази година пък показаха, че компаниите, които отпускат бързи кредити, вече се справят успешно с просрочените задължения.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *