Франс прес: България трябва да ореже харчовете си

Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Ако България не започне да пести, я чака гръцката участ

Под заглавие „България рискува нестабилност по гръцки образец“ агенция Франс прес разпространи дописка от Диана Симеонова за антикризисните мерки на българското правителство. Ето какво четем в публикацията:

България спешно се нуждае от орязване на харчовете си в обществения сектор въпреки социалните протести, за да избегне финансова нестабилност в гръцки стил, която би могла да изложи на риск желанието на страната да се присъедини към еврозоната, казват анализатори. „Правителството харчи пари, които просто няма“, заяви Георги Ангелов, главният икономист на института „Отворено общество“ в София в навечерието на решаващите преговори между министрите и синдикатите по заплануваните икономии в обществения сектор.
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: През 2009 България бе с най-ниския бюджетен дефицит в ЕС
„Гръцкият сценарий ще се развихри с пълна сила“
Георги Ганев, завеждащ икономическите проучвания в Центъра за либерални стратегии, пъкказва: „Те демонстрират неспособност да контролират бюджетния дефицит, който ще им причини неприятности. България не е в еврозоната. И ако чуждите пазари подушат неспособност да се спазва бюджета, гръцкият сценарий ще се развихри тук с пълна сила, много по-лесно и по-бързо, отколкото в самата Гърция“,смята Ганев.
България има спогодба за валутен борд с МВФ, което връзва българския лев към еврото на фиксирана стойност и задължава правителството да следва строга фискална политика и да има годишно нулев или с прираст бюджет. Бордът също така ограничава монетарната политика на България и принуждава Централната банка да съхранява достатъчен резерв в чужда валута.
Валутният борд помогна на България да изплува от най-лошата си за всички времена банкова криза през 1996-97 г. и правителството на няколко пъти се произнесе в полза на запазването му, докато България се присъедини към еврозоната към 2013 г., както се надява София.
„На път сме към двуцифрен дефицит“
Благодарение на ограниченията от валутния борд България приключи 2009 г. с най-ниския бюджетен дефицит в ЕС в размер на 529 милиона лева или 270 милиона евро, едва 0,8 на сто от БВП. Ала товастана само с цената наидеята да се задържат до началото на 2010 г. жизнено важни плащания по договори с частни компании в размер между 1и1,5 милиарда лева, според преценките на различни бизнес-асоциации.
Намалелите данъчни постъпления от началото на т. г. накараха дупката в бюджета да зейне до официално 499 милиона лева само за януари и да достигне до края на февруари около1,3 милиарда лева или 1,8 на сто от БВП. „Ако харчовете не бъдат свити, а постъпленията не се увеличат, сме на път към двуцифрен дефицит, което би означавало, че валутният борд може и да не издържи“, предупреждава Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал.

Диана Симеонова, Франс прес/ Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *