Французите са шампиони по ядене, пиене и спане

В развития свят няма народ, който да прекарва повече време в ядене, пиене и спане от французите, става ясно от изследване на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), цитирано от ДПА и Ройтерс. Проучването, озаглавено „Измерване на свободното време в страните от ОИСР“, разкрива, че френските мъже и жени над 15-годишна възраст прекарват средно по два часа и петнайсет минути на ден в ядене и пиене – почти два пъти по-дълго, отколкото мексиканците, канадците и американците. Само новозеландците се доближават до французите, прекарвайки по два часа и десет минути дневно на масата или на безалкохолния бар. Французите са шампиони в индустриалния свят и по отношение на спането. Възрастният французин спи средно по 8 часа и 50 минути на денонощие, с малко повече от 10 минути в сравнение с американците, които са втори в класирането. Испанците, въпреки славата си на любители на следобедната сиеста, се нареждат едва на трето място.

Корейците и японците спят най-малко от представителите на всички националности, включени в изследването – средно по 7 часа и 50 минути на денонощие.

Резултатите от проучването, направено в 18 от 30-те страни от ОИСР, показват, че белгийците разполагат с най-много свободно време – средно по 6 часа и 39 минути на ден. Германците, макар да са известни като работохолици, се нареждат на второ място с 6 часа и 34 минути свободно време на ден. Мексиканците и японците са най-заетите в ОИСР. Японците обичат да прекарват малкото си свободно време в гледане на телевизия и слушане на радио. Тези занимания заемат 47% от времето им за почивка. Турците прекарват над една трета от свободното си време с приятели. Проучването разкрива шокиращи разлики в свободното време на мъжете и жените в някои страни. Италианските мъже разполагат с почти 80 свободни минути повече от жените. Авторите на доклада твърдят, че голяма част от допълнителната работа, с която се занимават италианките, е поддържането на дома.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *