„Фрийдъм хаус“: България е свободна колкото Самоа и Израел

Малко по-свободна от Унгария, но не толкова, колкото Тринидад и Тобаго и Сао Томе и Принсипи. Такава е оценката за състоянието на свободата в България в годишната класация на базираната в САЩ неправителствена организация „Фрийдъм хаус“ (Freedom House).

В нея е използван индекс, включващ показатели като политически и лични свободи и свобода на медиите. Резултатът на България е същият като този на Самоа и Израел и той я поставя в категорията на свободните държави, каквито са 40% от страните по света.

Българите имат шанса да живеят в район с 44 държави с 616 милиона души население, от които 86% са свободни и 66% са със свободни медии. Докладът, разпространен в сряда, обхваща календарната 2015 г.

Авторите изтъкват, че са опитали да отразят състоянието на свободата на отделните хора, а не на управлението или на това как се справят правителствата им. Правим изрична разлика между правата и свободите на книга и какво е фактическото състояние на терен, допълват те. Политическите права и граждански свободи могат да бъдат повлияни както от държавни институции, така и от недържавни играчи, включително бунтовнически групировки и други въоръжени отряди, се казва в текста.

„Десетилетия наред Европа е пример за спазването на демократични стандарти и човешки права и като цяло продължава да е такава въпреки икономическите трудности от последните години. Въпреки това мнозина държави имат проблеми с отношението си към имигранти и малцинства, а медиите са застрашени в няколко страни. В допълнение няколко държави на Балканите все още консолидират демократичните си институции и се нуждаят от продължаващ мониторинг, за да продължат напред“, се казва в текста.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *