Хакери откраднаха биткойни за 5 млн. долара от Bitstamp

Близо година след фалита на Mt Gox обмяната на биткойни продължава да изглежда опасен бизнес. Една от най-големите борси за търговия с дигиталната валута – Bitstamp, обяви, че нейните системи са били изложени на риск от неидентифицирано нападение и затвори търговията за деня, предава ZDNet.

Впоследствие главният изпълнителен директор на Bitstamp НейцКодрич потвърди, че е станала кражба. Въпреки че по-голямата част от резервите на Bitstamp са останали непокътнати, хакерите са съумели да откраднат почти 19 000 биткойна (приблизително 5 млн. долара).

По-голямата част от средствата на Bitstamp са съхранявани в т.нар. „студени резерви“, недостъпни за бързи онлайн преводи. Въпреки това нападателите са успели да атакуват успешно оперативния портфейл на компанията, който управлява дневните операции.

От базираната в Словения биткойн борса обещаха, че платформата ще се върне съвсем скоро към обичайния си ритъм на работа.

През февруари 2014 г.тогавашната трета по големина борса за биткойни в света Mt Gox официално подаде молба за защита от фалитпоради невъзможност за изплащане на дълг на стойност 6,5 млрд. йени (63,6 млн. долара по тогавашните валутни курсове). Впоследствие през юнибазираната в Токио платформа за търговия получи одобрение от американските властида започне производство за обявяване в несъстоятелност и в Съединените щати. Делото продължава все още.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *