„Инвалид“ на Кунева се облажи с 35 000 лв. за сайта на BG председателство на ЕС

Пореден скандал около подготовката за българското председателство на Европейския съюз се заформи под крилото на активния борец против корупцията,  вицепремиер и министър на образованието и науката Меглена Кунева. Оказва се, че правителствената администрация е дала 35 000 лв или (42 000 лв. с ДДС) на фирма, която е еднолична собственост на Веселин Тодоров, един от основателите на партия „Движение България на гражданите“. И в момента той е в Националния съвет на формацията, чиито лидер е вицепремиерът.
Скандален, а и дълбоко аморален е и фактът, че „Билдинг пропъртис холд“ ЕООД се оказа  регистрирана като като кооперация на инвалиди, пардон, на хора с увреждания и естествено се ползва с всички  предимства в държавните поръчки.
Търгът е проведен през ноември 2015 г., става ясно от Отчет на изпълнението на Комуникационната стратегия на България за Европейския съюз, приет наскоро от правителството. В отговор на поканата се получават само две оферти – от „Билдинг пропъртис холд“ ЕООД и „Давид холдинг“ АД. Създадена е специална комисия, която оценява и решава да възложи поръчката на „Билдинг пропъртис холд“ ЕООД, тъй като Веселин Тодоров предложил оферта, по-ниска с 1000 лева.
Сайтът за 35 000 лв. www.eu2018.bg е елементарен и дори обиден за всеки ученик от математическа гимназия, който би го направил и за 200 лева, пък и  и до голяма степен е лишен от съдържание. Очаквано на страницата има предимно новини, възхваляващи основно дейността на вицепремиерката.
Веселин Тодоров е не само управител на Асоциация „Българска книга, но и управляващ и представител на цял рояк от фирми. Само през 2013 година една от тях – „Сиела Норма“ е усвоила близо 10 млн. лв. от обществени поръчки на образователното министерство.
Спечелените търгове от „Сиела Норма“ са самостоятелни и в консорциуми. На 20 август 2013 г., консорциум „Сиела-ЦАПК“ печели два отделни лота за 5.4 млн. лв. и 4 млн. лв. И двете са за „Лицензиране абонаментно право право на ползване на софтуерни продукти на Microsoft за нуждите на образованието и науката в България“. Отново през август „Сиела Норма“ печели и поръчка за 275 500, но този път заедно с „Просвета София“ и Фондация „Просвета София“. Поръчката е за „Разработване на интерактивни упражнения за кариерно ориентиране на учениците“.
През юли 2015 г. „Билдинг пропъртис холд“ ЕООД печели търг за доставка на хардуер за нуждите на Министерство на финансите. Той е за общо 6 939 928 лв (без ДДС), от които едноличното дружество на Веселин Тодоров получава 1 977 000 лв. 4 253 600 лв. отиват при фирмата „Търг.бг“ООД на Георги Палпурин, който преди 2 години се изяви като протестър. Останалите 709 400 лв. получава „Глобал Консулт БГ“ ЕООД на Доброслав Илиев.

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *