„Хладилника“ – пилотният нов квартал на София

Главният архитект на София Здравко Здравков показва бял макет на зоната на „Хладилника“. Изглежда като пъзел от отделни парцели. Идеята е, щом даден инвеститор е готов с проекта си, сградите да се принтират 3D и да се добавят.

Резултат с изображение за архитект здравков

Арх. Здравков има поне три причини да показва макета с удоволствие: „Хладилника“ илюстрира идеята му, че бившите научно-производствени зони, каквато е тази, крият огромен потенциал да осигурят жилищата и офисите, необходими за нарастващото население на София. И първо следва да се уплътнят тези възможности, а после градът да се развива по периферията. Второ, през идните поне пет години зоната ще бъде от най-горещите строителни площадки на София. Над дузина инвеститори са изкупили и уедрили терени там. Бързат да построят жилища и офиси, докато кривата на имотните цени все още върви нагоре. Трето и най-интересното е, че в този район общината тества нов подход спрямо инвеститорите. Вече на три-четири срещи, започнали преди година при арх. Здравков, Направление „Архитектура и градоустройство“, инвеститорите и техните проектанти обсъждат бъдещото развитие на зоната и евентуални съвместните действия. Това дава възможност на общината в по-голяма степен да модерира протичащите процеси, информира в.Капитал.

Инвеститорите също са наясно, че който и да е страхотен проект може да бъде опропастен от средата около него. На „Хладилника“ всички те са горе-долу на един етап – пред строеж. Някои сега проектират сгради. Други като „Райфайзен“, „Симид“, BLD работят подробни устройствени планове. А трети вече строят: „Хъс“ – жилища, „Парклейн“ – офис сграда, БГ РЕИ – и двете (виж карето). „Имотите и проектите са големи, инвеститорите – също, и това дава възможност да отделят повече ресурси за средата и улицата около комплексите си. Действаме малко пожарно – при започнал инвестиционен процес. Но все пак е положителен опитът да се предвидят проблемите и в някаква степен да се решат“, казва арх. Яни Вълканов, един от проектантите на „Симид“. На една от срещите той е поел ангажимента да обобщи намеренията, заявени от инвеститорите в „Хладилника“. Според анализа бъдещите 470 000 РЗП ще се заселят от 12 000 обитатели, а в планираните 230 000 РЗП офиси, ще работят 15 хиляди души. В резултат населението в „Лозенец“, на чиято територия е зоната, ще нарасне с около 30% (до около 90 – 100 хил.) по оценка на районния кмет.

Спонтанен баланс между жилища и офиси

„Хубавото в този квартал е, че пазарът сам постигна баланс между жилищно и обществено обслужване. Регулира се от търсенето и предлагането и благодарение на разбирането на инвеститорите“, казва арх. Здравков. Идеята на смесените многофункционални зони, каквато е „Хладилника“, обяснява той, е да създават микс от функции – работа, обитаване, забавление. Така могат да функционират 24/7, каквато е и идеята на модерното градоустройство. Когато липсва баланс, се появяват квартали-спални като „Люлин“ или „Гоце Делчев“ и квартали само с офиси, като например около The Mall. При такива конфигурации големи групи хора всеки ден пътуват по около 30 км до работа и обратно, а движението изток – запад в София е по 2000 автомобила на час. Когато хората живеят до работата, каквато възможност ще дават някои от комплексите в „Хладилника“, те ще пътуват по-малко и ще трябват по-малко паркоместа. Здравков обяснява, че българското законодателство допуска в една зона различен тип строителство, но не уточнява задължително съотношение между жилищно и обществено обслужване. Той вижда в това проблем, поправим с изменението на Общия устройствен план на София.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *