Хубав край на седмицата за БФБ

Европейските капиталови пазари са на път да завършат за шеста поредна седмица на позитивна територия, въпреки че днес позабавиха възхода си и ще завършат сесията със слаби изменения. В същото време Уолстрийт отвори с леки понижения поради понижението на цената на петрола.

У нас и последният ден от седмицата се оказа успешен за основните измерители на пазара, които, вдъхновени от ръстовете на европейските борси, успяха да възстановят част от загубите си натрупани до този момент от годината. Индексът на сините чипове SOFIX записва най-висок ръст от 2.53% и завърши малко под психологическата граница от 500 пункта на ниво от 497.30 пункта. Оборотът за деня достигна 1.2 млн. лева, като интересът на купувачите бе съсредоточен основно към най-ликвидните позиции на родния пазар, които днес бяха оцветени почти изцяло в зелен цвят.

Начело на търговията застанаха Адванс Терафонд АДСИЦ, Монбат, както и обикновените и привилегированите акции на Химимпорт, като и четирите емисии записаха ръстове между 1 и 4%. По-значителен скок от 8.83% до ниво от 2.699 лева за брой отчетоха акциите на Първа инвестиционна банка, а с ръстове от около 5% днес могат да се похвалят Еврохолд България, Неохим, Индустриален Холдинг България и Централна кооперативна банка.

09.03 – 22.03.2015

Възходящият ход на европейските пазари изглежда даде стимул и на Българска фондова борса, която през миналата седмица навакса част от изоставането си от началото на годината досега. Връщането на доверието на инвеститорите, обаче, ще отнеме доста повече време и усилия, предвид несигурността и множеството неикономически фактори, които влияят на родния пазар. За да се запази активността на купувачите значително ще помогне това публичните дружества, притежаващи земеделска земя, да отпаднат от обхвата на налаганите глоби за собственици на земя у нас извън Европейския съюз.

От Националния статистически институт в идните дни можем да очакваме годишни данни за работната сила и пътуванията на българи в чужбина и посещенията на чужденци в България. Ще видим още и индексите на разходите за труд за последното тримесечие.

Българска народна банка ще ни предостави данни за платежния баланс, потока от преки инвестиции и реалния ефективен валутен курс за месец януари. В хода на седмицата ще бъдат публикувани и данни за външната търговия и статистика за застрахователната дейност през декември.

По света тази седмица във фокуса на международните инвеститори ще бъдат най-големите централни банки. Във вторник можем да очакваме пресконференцията и лихвения процент на Японската централна банка, а в сряда е пресконференцията и доклада за паричната политика на Федералния резерв. Инвеститорите ще следят с особено внимание информацията от Фед, в опит да отгатнат намеренията им за повишаването на лихвените проценти. Напоследък силните данни за заетостта в САЩ, които са от първостепенно значение при определянето на паричната политика на страната, затвърдиха убеждението, че предстоящото повишаване на лихвите ще стане през юни тази година. В сряда ще се гласува и основния лихвен процент на Централната банка на Англия, а в четвъртък е решението за лихвения процент на Швейцарската централна банка, която през януари доказа, че е способна сериозно да разтърси пазарите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *