Цената на златото се покачва

Цената на златото се покачва и се е запътила към нов праг -1600 долара за тройунция, съобщи агенция Bloomberg.Цената на златото се покачва.

Причина за поскъпването са влошаващите се отношения между САЩ и Китай и търговските спорове между двете държави. Това охлаждало очакванията за световен икономически растеж и стимулира търсенето на злато като алтернатива за инвеститорите, посочва агенцията.

Резултат с изображение за злато цена

В понеделник цената стигна 1544 долара за тройунция, а в края на миналата седмица имаше и по-високи котировки – 1553,25 долара.Цената на златото се покачва, информира в.24часа.

Според повечето анализи златото отново показва устойчивост като инвестиция във времена на криза, като само от началото на годината стойността му се е повишила с 20%. Поскъпването се поддържа от неотстъпчивостта на американския президент Доналд Тръмп по търговските въпроси.

Мащабното изкупуване на злато от централните банки по всяка вероятност ще се запази като тенденция и през идните години, прогнозират от Australia & New Zealand Banking Group Ltd., според които има още потенциал в покупките от държави като Китай и Русия.

Натрупването на запаси от злато от централните банки се превърна в изключително важна тенденция на глобалния пазар, предоставяща допълнителна подкрепа за цените на благородния метал, които достигнаха до най-високото си ниво от 2013 г. насам.

Прогнозите са, че златото би трябвало да продължи да поскъпва, тъй като инвеститорите продължават да търсят убежище от търговското напрежение. Освен това се очаква и ново понижаване на лихвите от страна на Федералния резерв, посочват анализатори.

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *