Цената на нефта ще спре да расте

Аналитиците смятат, че нефтът ще поевтинее в резултат на намаленото търсене на горива от изпадналата в рецесия американска икономика и поради сезонните фактори. Цената на майските фючърси за нефт WTI на нюйоркската борса падна в четвъртък сутринта с 1,22 долара и при закриване на борсовата търговия беше 101,32 долара за барел. Предишния ден цената спадна с 5,5 %, съобщава „Интерфакс” позовавайки се на Bloomberg.
Според доклад на Министерството на енергетиката на САЩ търсенето на горива в страната е спаднало с 3,2 % в сравнение с миналата година. Съкращаване на потреблението се наблюдава през последния месец. „Все по-очевидно става противоречието между цените на суровините и забавянето на световната икономика” – отбелязва анализаторът от HSBC Securities Джеймс Стил. Според него вече не е сигурно, че цените на суровините ще растат.
„Цените на суровините растяха, заради силния приток на капитали – се казва в доклад на хедж-фонда Touradji Capital Management. – Ако парите не продължат да постъпват в същия обем или не настъпи съществено подобрение на макроикономическите показатели, то нищо няма да може да задържи пазарите на достигнатото ниво.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *