Цената на петрола нарасна до над 83 долара за барел

Цената на петрола скочи до над 83 долара за барел в Азия днес на фона на признаците за голямото търсене от страна на Китай и атаките на бунтовници в Нигерия, информира AP.
Цената на суровия петрол отчиташе ръст от 80 цента до 83.55 долара за барел по обяд в Сингапур в електронната търговия на Нюйоркската търговска борса. В петък контрактът поскъпна с 9 цента до 82.75 долара за барел.
Китай обяви в неделя, че вносът на петрол е нараснал с 14% миналата година до рекордни стойности през декември. Ръстът е част от цялостното увеличение на вноса за миналия месец, което е в размер на 56%. По-добрите от очакваните данни за Китай помогнаха на инвеститорите да пренебрегнат разочароващите данни за заетостта в САЩ от петък, които показаха, че икономиката е загубила 85 000 работни места през декември. Безработицата остава непроменена на ниво от 10% през миналия месец.
Цените на суровия петрол скочиха с 20% в последния месец, след като студеното време в някои части на САЩ, Европа и Азия увеличиха търсенето на петролни продукти.
Доставките от Нигерия бяха поставени под заплаха след въоръжено нападение над петролопровод на Chevron Corp., което намали производството с 20 000 барела дневно.
В Лондон цената на суровия петрол от сорта Брент, със срок на доставка през февруари, нарасна с 69 цента до 82.06 долара за барел.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *