Цунами след 8,8 по Рихтер в Чили, стотици са жертвите

Силно земетресение с магнитуд 8,8 по Рихтер разтърси тази сутрин чилийския град Консепсион, в централната част на страната.

То вече предизвика гигантска вълна, заляла острова Хуан Фернандес, а по-късно цунами с височина над два и половина метра връхлетя чилийския крайбрежен град Талкауано.

Десетки – над 120, са известните до момента жертви в страната, като продължават да растат. Над 80 от тях са от южната област Мауле.

Според информацията, с която разполага външно министерство, в Чили има между 120 и 150 българи. В близост до района на земетресението живее българска гражданка, с която от посолството се опитват да установят контакт.

Трусът е бил регистриран в 8,53 ч. българско време и е продължил между 10 и 30 секунди. Епицентърът му е бил на 90 км североизточно от Консепсион.

Той бе последван от няколко вторични труса – от 6,2, усетен северозападно от чилийския град Талка, от 6,9 по крайбрежието на Чили и един по-слаб, северозападно от град Темуко. Трусът е бил регистриран в 8,53 ч. българско време и е продължил между 10 и 30 секунди. Епицентърът му е бил на 90 км североизточно от Консепсион.

Той бе последван от няколко вторични труса – от 6,2, усетен северозападно от чилийския град Талка, от 6,9 по крайбрежието на Чили и един по-слаб, северозападно от град Темуко.

Първото земетресение бе усетено и в столицата Сантяго, където бяха регистрирани прекъсвания в електрозахранването, а летището бе затворено.

Местни репортажи от Консепсион съобщават за огромни разрушения, вкл. на мостове, исторически сгради, болници и др., за пламнали сгради и масивни руини от бетон и стъкло. Срутила се е 15-етажна сграда, в земята са се отворили пукнатини.

Прекъснатите телефонни връзки и интернет достъп на места затрудняват получаването на актуална информация за положението в района.

Президентката на страната Мишел Бачелет обяви Чили за зона на стихийно бедствие. Международното летище в Сантяго е затворено и всички полети от и към него бяха отменени до второ нареждане.

Трус с такава сила може да предизвика разрушителни цунами, които да ударят крайбрежните райони най-близо до центъра за минути, предупрежди в съобщение Американската геофизическа служба.

Цунами може да предзизвика разрушения и по брега на Хавайските острови,

алармира Тихоокеанският център за предупреждение за цунами, според който вълните ще са около 5 м.

Предупреждения за цунами са били отправени почти навсякъде в Тихия океан, включително в Южна Америка, Хавайските острови, Австралия, Нова Зеландия, Япония, Филипините и Русия.

По тази причина се евакуира населението на Великденските острови, на около 3600 км западно от Чили.

Европейският съюз е готов да окаже незабавна помощ на пострадалите при земетресението в Чили. Еврокомисарят по въпросите на хуманитарната помощ Кристалина Георгиева е наредила на своите експерти „да извършат оценка на неотложните нужди“, посочва сайтът EUBusiness.

Според Георгиева при земетресение с такава сила незабавно е задействала групата за мониторинг на кризисни ситуации.

Светът поднася съболезнованията си на Чили и му предлага помощ след разрушителното земетресение в страната.

Правителството на САЩ се е свързало с чилийското и е предложило помощ, съобщиха от Държавния департамент. Тъй като предупреждения за цунами бяха отправени към Хаваите и Калифорния, американските власти са готови да започнат да евакуират жителите на крайбрежните райони там.

Съболезнования и предложения за помощ отправих още Франция, Русия, Бразилия, Испания, Япония. Японският премиер Юкио Хатояма прекъсна обиколка в страната, върна се в столицата Токио и издаде заповед да бъде създаден специален щаб във връзка със земетресението в южноамериканската държава.

Националната метеорологична служба на Япония прогнозира вълни цунами с височина от един метър около остров Титишима, част от тихоокеанския архипелаг Огасавара, около 6 ч. българско време утре.

Силно земетресение от 7 по Рихтер имаше и по-рано в Тихия океан, южно от бреговете на Япония. Две жени са пострадали при падане на остров Окинава.

Трусът, регистриран в 5.31 ч. сутринта местно време вчера, е предизвикал множество повреди във водопроводната система на острова.

Епицентърът е бил на дълбочина 22 км в Тихия океан, на около 84 км източно от Наха, главен град на южната префектура Окинава.

Според местните това е най-силното земетресние, разтърсвало острова от 1909 г. насам.

Японската метеорологична агенция издаде предупреждение за цунами, като посочи, че вълните в някои райони могат да достигнат до два метра височина. Два часа по-късно обаче го отмени.

Според метеоролозите наблюдаваните вълни цунами по южните брегове на Окинава не представляват сериозна опасност, тъй като са с височина от едва 10 см.

Япония е разположена в един от най-сеизмично активните райони в света. През 1995 г. трус от 7,2 по Рихтер отне живота на 6400 души в западния пристанищен град Кобе.

БТА

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *