Чакаме 1,7 млрд. лева от 22-ма инвеститори

Два фактора пречат на растежа в България – спадът на инвестициите и управлението на работната сила. Това заяви икономическият вицепремиер Даниела Бобева по време на годишната среща на правителството и бизнеса.

Тя допълни, че в момента страната очаква 22 инвестиционни проекта на стойност 1,7 млрд. лева, които ще създадат около 7000 работни места. Бобева не уточни за какви инвестиции става въпрос, но сред големите проекти, заявени до момента, е изграждането на мегакурорта „Дестинация Рила“ за 550 млн. евро.

По информация на агенцията за инвестиции интерес има от компании за производство на автомобилни части, както и за аутсорсинг на бизнес процеси.

„Демографските стратегии не дават резултати, политиците не успяха да осигурят нормални условия за развитие на бизнеса. Задачата ни е да пресечем тази практика“, коментира още вицепремиерът.

На въпроси от бизнеса защо внезапно бе въведена 20% такса върху приходите на производителите на ток от слънчеви и вятърни централи, Бобева отговори, че мярката е погрешна, но неизбежна.

„Наистина в учебниците пише, че не се прави така. Искам да подчертая, че тази мярка не е минавала през правителството, но има и по-страшни неща като фалита на НЕК“, каза Бобева. Тя допълни, че „всички в енергетиката трябва да си платят за състоянието „. Според шефа на бюджетната комисия към парламента Йордан Цонев (ДПС) таксата от 20% „не е ретроактивна мярка, защото не е влязла в сила със задна дата“.

Бобева обясни и защо не се среща с представители на зеления бизнес: „Имали сте среща с икономическия министър Драгомир Стойнев, аз не мога да ви кажа нищо повече.“
Участници в срещата изразиха притеснение заради липсата на диалог при промяната на закони в парламента. „Мислим за всичко.

Аз самият много държа при промяната на всеки закон да се прави оценка за въздействието, но това не може да стане заради бързането“, каза Йордан Цонев. Той обяви още, че ДПС е готово да подкрепи изграждането на „Белене“ и 7-и блок в АЕЦ „Козлодуй“, ако се докаже, че са икономически изгодни, финансово обезпечени и нямаме задължение за изкупуване на тока от тях.

От 3600 услуги, които предлагат държавната и общинската администрация, едва 1000 са електронизирани. Това обяви икономическият вицепремиер Даниела Бобева.

По думите забавеното въвеждане на онлайн услугите е само част от проблема пред изграждането на работещо е-управление. Проблем е, че хората не ги използвали, защото не били достатъчно популяризирани.

„До края на седмицата ще представим стратегия за изграждане на е-управлението. Процесът продължава“, каза Бобева.

В средата на миналата седмица премиерът Пламен Орешарски обясни, че към момента не може да се говори за е-правителство заради липсата на достатъчно средства за изграждането му. Единствената възможност е да се предлагат отделни услуги онлайн, каза Орешарски.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *