Черният петък и измамниците

По време на „Черния петък“ хакерите търсят бързи печалби от нищо неподозиращите купувачи

Броени дни остават до „Черния петък“ и докато много хора кроят планове за изгодни сделки, измамниците създават злонамерени приложения, за да крадат пари от нетърпеливите купувачи. На прицел са и онлайн търговците на дребно, чиито сайтове хакерите искат да заразят с вредоносен софтуер.

„Черният петък“ (Black Friday) и „Кибер понеделникът“ (Cyber Monday), които идват веднага след Деня на благодарността, са два от най-популярните дни за пазаруване онлайн, като търговците на дребно предлагат големи отстъпки и сделки, за да се възползват от празничния сезон.

Миналия ноември „Кибер понеделникът“ беше най-големият досега ден за онлайн продажби с похарчените от клиенти 6,59 млрд. долара, според Adobe. „Черният петък“ пък реализира повече от 5 милиарда долара продажби, информира technews.bg.

С всички тези пари идват и хакери, които търсят бързи печалби от нищо неподозиращите купувачи, независимо дали става дума за компрометиране на търговци на дребно или за директни измами на хората. „Това е време, когато хакерите стават по-активни“, коментира Ръс Шрадер, изпълнителен директор на National Cybersecurity Alliance (NCSA) , цитиран от CNET.

Хакерите са напълно наясно колко много пари могат да откраднат от нетърпеливи купувачи онлайн, търсещи ниски цени. В проучване на потребителите от компанията за сигурност DomainTools, 62% от респондентите казват, че ще продължат да купуват от марка, която е била уязвена, ако сделките са достатъчно добри.

Това е добра новина за уеб сайтове като NewEgg и магазини като Target и Adidas, които вече претърпяха хакерски инциденти.

И докато купувачите са склонни да поемат рискове за отстъпки, крадците са готови да се възползват. Изследователи по сигурност от RiskIQ откриха стотици фалшиви приложения и уебсайтове, които претендират, че предлагат сделки, докато вместо това крадат информация.

Преглед на „Черния петък“ в магазините за приложения установява, че 237 от общо 4324 резултата са злоумишлени, а 44 от 959 приложения за „Кибер понеделника“ също са злонамерени. При 10-те най-големи търговци в „Черния петък“ от 2017 г., които RiskIQ отказва да назове, са открити 6 615 злонамерени приложения, претендиращи, че предлагат сделки.

„Въпреки че не можем да кажем точно колко успешни са тези злонамерени приложения и целеви страници, фактът, че ги виждаме да се въртят всяка година, показва, че те работят“, коментира Йонатън Клийнсма, главен изследовател в RiskIQ.

Хакерите също засилват атаките си срещу популярни търговци на дребно. Изследователи от Kaspersky Lab установиха, че от юли до септември хакерите са атакували онлайн магазини 9,2 милиона пъти, в сравнение с 11,2 милиона опити през цялата 2017 година.

Kaspersky Lab проследява 14 вида злонамерен софтуер, насочен към 67 различни уебсайта – от търговци на електронни и видео игри до такива за дрехи и играчки. Хакерите се опитват да инжектират в тях малуер, който би откраднал информацията за кредитната ви карта, казва Юрий Наместеников, главен изследовател по сигурността в компанията.

„Докато влизаме в най-натоварения сезон на онлайн пазаруването през годината, настояваме потребителите и търговците на дребно да бъдат допълнително бдителни за сигурността си и да проверяват двойно уебсайтовете, преди да влязат или да свалят данни от тях“, казва експертът.

В някои случаи, ако уебсайтът вече е бил компрометиран, е трудно да се разбере, докато не стане твърде късно.

Magecart, която включва множество хакерски групи, е насочена към хиляди уебсайтове и краде финансова информация от нищо неподозиращите клиенти. Крадците са удряли British Airways, Ticketmaster UK и NewEgg през последните пет месеца.

Тъй като това са официални уеб сайтове, клиентите не подозират, че нещо не е наред, докато информацията им не бъде открадната. Има обаче някои стъпки, които всеки може да предприеме.

Ако искате да пазарувате онлайн, особено в търсенето на сделки в Черния петък или в Кибер понеделника, експертите по сигурността препоръчват да бъдете особено внимателни за измами и фалшиви уеб сайтове.

NCSA съветва да се избягват сделките, идващи по имейл, и предлага на купувачите да посетят директно уебсайта на магазина. Фалшивите сделки често имат подправени и подозрителни имейл адреси, казват от алианса по киберсигурност.

RiskIQ обръща внимание на потребителите да теглят приложения само от официалните магазини на Google и Apple и да са подозрителни към приложения, които искат повече информация, отколкото е вероятно да се нуждае една апликация за пазаруване. Бъдете предпазливи, ако приложение за пазаруване иска достъп до контакти или пароли, съветват специалистите.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *