Чуждестранните инвестиции в Китай се сринаха заради кризата

Преките чуждестранни инвестиции в Китай отчетоха спад за осми месец, след като икономическата криза принуди чуждите инвеститори да съкращават значително своите разходи. Те намаляват до 6,4 млрд. долара през май, което е равносилно на годишен спад от 17,8 на сто, предаде Bloomberg.
Все пак темпът на спад се забавя в сравнение с предишния месец, когато инвестициите намаляха с 22,5 на сто. През първите пет месеца на годината преките чуждестранни инвестиции в Китай намаляват с общо 20,4% на годишна база.
Инвестициите на чуждестранните компании са много важни за китайската икономика, защото са източник на 30% от индустриалното производство, 55% от търговията и 11% от работните места в градовете. Това показват данните на Министерството на търговията.
За да компенсира силното свиване на износа и на чуждестранните инвестиции, китайското правителство възнамерява да похарчи общо 4 трлн. юана (586 млрд. долара). Икономиката е застрашена също така от намаляването на печалбите на компаниите, растящата безработица и опасността от появата на бюджетни дефицити.
През последните месеци се наблюдават и признаци за стабилизиране на икономиката, в това число нарастване на продажбите на дребно, на индустриалното производство и добрата лятна реколта. Инвестициите в страната вероятно ще започнат да се възстановяват, след като световната икономика излезе от кризата.
Брутният вътрешен продукт на Китай отчете ръст от 6,1% през първото тримесечие на годината, което е най-слабият положителен ръст за последните близо десет години.

investor.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *