Швейцария и Люксембург влизат в Азиатската банка на Китай

Швейцария и Люксембург планират да се присъединят към инициираната от Пекин Азиатска банка за инфраструктурни инвестиции (Asian Infrastructure Investment Bank – AIIB), обявиха от финансовото министерство на Китай, съобщава news.bg.

Великобритания, Франция, Германия и Италия вече обявиха намеренията си да се присъединят.

Някои разглеждат банката като основен конкурент на Световната банка и на базираната в Манила Азиатска банка за развитие. САЩ призовават страните внимателно да обмислят решението си преди да се присъединят към банката.
Швейцария ще стане официално членка основателка на банката по-късно този месец, ако бъде одобрена от другите членки, се казва в съобщение на китайското финансово ведомство.

В отделно съобщение на министерството се oтбелязва, че Люксембург също възнамерява да последва Швейцария.

Китай очаква да има най-малко 27 страни основателки, като крайният срок е 31 март.
Банката, която се очаква да подкрепя инфраструктурни проекти в Азия, се очаква да започне да действа преди края на тази година, отбелязва „Синхуа“.

Вчера Япония предпазливо одобри създаването на Азиатската банка за инфраструктурни инвестиции (AIIB) под ръководството на Китай. Токио за първи път заяви, че ако необходимите условия бъдат спазени, страната може да се присъедини към нея, въпреки предупрежденията на САЩ.

Австралия също има вероятност да се присъедини към банката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *