Шейх търси терен за завод до морето

Родственик на султан Кабус бен Саид оглежда терени край морето у нас за строеж на завод.
„Шамфари груп“, собственост на принца от близкоизточния султанат, иска да вдигне предприятие за тежко машиностроене. Търсят се парцели край Варна и Бургас, каза за „Стандарт“ почетният консул на Оман у нас Стоян Денчев. Холдингът на принца е една от най-големите частни компании в Оман.
Преди време шейх Шамфари прояви интерес към „Кремиковци“. Специалисти на оманската компания от САЩ и Индия дори посетиха комбината ни, но се отказаха от намеренията си да инвестират в него. Сега те са се насочили към изграждането на проект на „зелено“ край морето.
Български фирми също имат сериозен интерес за работа в Оман. Наскоро наше предприятие от Варна е подписало договор с оманска и украинска компания за изграждане в султаната на завод за газови турбини, разказа Денчев.
Почетният консул, който е и председател на Съюза на българските читалища, е отправил молба до султан Кабус бен Саид да подпомогне финансово просветителските институции. Очаква се дарение от монарха, с което да бъдат закупени около 1000 пиана за читалищата ни. Кабус бен Саид вече е правил дарения за реставрацията на Томбул джамия в Шумен и за Българския червен кръст.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *