Ще разклати ли „Октопод“ правителството?

Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Дано полицейските акции
не са били само показни…

„Нагли“ и „Октоподи“ – тези тъй популярни от няколко седмици насам в България думи станаха повод за публикация и в берлинския всекидневник „Тагесшпигел“. Под заглавие „Престъпници в МВР“ авторът Франк Щир пише следното:

В средата на декември в мрежата на властта влезе, както се твърди, нагла банда похитители, а преди две седмици в рамките на операция „Октопод“ бяха щракнати белезниците около китките на бившия таен агент Алексей Петров. До август 2009 г. той още беше действащ съветник на ДАНС, а сега го обвиняват, че над 10 години е ръководил престъпна групировка, специализирана в рекет, принуждаване към проституция, пране на пари и данъчни измами.
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: „Бизнесмен“ – мръсна дума?
Тайнственият Трактор
В богатия на ярки образи 20-годишен български преход от социализъм към пазарна икономика Алексей Петров, известен и под прякора Трактора, е една от най-бележитите и тайнствени фигури. След като напуска антитерористично подразделение на вътрешното министерство през 1992 г., той първо основава охранителната компания „Аполо и Болкан“, от която по-късно води началото си един от най-големите застрахователни институти в страната Лев Инс. Бившият му бизнес-партньор Златомир Иванов – Баретата -е подследствен в затвора от февруари 2009 г., заподозрян в търговия с кокаин. През март 2002 г. срещу Трактора е извършено покушение.
През пролетта на 2008 г., когато става известно, че Алексей Петрове уредил среща на вътрешния министър социалист Румен Петков със смятаните за престъпни елементиПламен Галев и Ангел Христов, Петков бе принуден да си вземе шапката. До ден-днешен остава в тайна съдържанието на водените от Петков разговори с двамата „бизнесмени“. Че по-късно Петров връчи на премиера Борисов доклад на ДАНС за, както се твърди, престъпни машинации на кабинета на Сергей Станишев, бе окачествено от Борисов тогава като деяние на „лоялен гражданин“.
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Знаел ли е премиерът за машинациите на Петров?
Доказателства пак няма
Петров е стар познат и колега по карате на премиера Бойко Борисов, като към средата на 90-те години двамата са партньори в общата им фирма „Будоинвест“. След арестуването на Петров като предполагаем мозък на „Октоподите“ Борисов принудително е изправен пред въпроса как е било възможно като отговарящ за борбата срещу престъпността в МВР от 2001 до 2005 г. да не узнае за престъпните машинации на Петров.
22-ма от арестуваните „Нагли“ и 7 от 9-тимата „Октоподи“ вече бяха освободени от съдилищата поради липса на доказателства. Междувременно това събудиподозрението, че и магистратите биха могли да имат връзки с престъпниците. Ако „Октопод“ се провали пред съда, малцинственото правителство на Борисов би могло да се разклати, заключава авторът на публикацията.

Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *