Япония и Австралия запазиха курса на паричните си политики

Японската централна банка (ЯЦБ) запази агресивнaта си парична политика, започнала през април 2013 г., въпреки очакванията за допълнителни усилия в посока трайно поддържане на целевата инфлация.

Увеличаването на паричната база ще продължи да е в размер на 60-70 трлн. йени годишно, показа официалното изявление на институцията, последвало двудневното заседание на банката. Очакванията на банкерите са за покачване на инфлацията и окончателно отдръпване на Япония от 15-годишната дефлационна спирала.

Според очакванията инфлацията се очаква да продължи да е в размер на около 1,25% за „известен период от време“. При по-дълго от очакваното задържане обаче много икономисти прогнозират тласък на програмата за количествено и качествено облекчаване.

Оповестените в края на миналия месец данни показаха, че базисната инфлация се е забавила до 3,1% през август от 3,3% в предходния месец.

Изключвайки обаче влиянието на данъчното увеличение, според мнозина анализатори инфлацията е далеч от това равнище. Целта на ЯЦБ е за равнище на инфлацията от 2%.

Първоначално програмата за количествено и качествено облекчаване бе предназначена да продължи около две години. Ако обаче постигнатите резултати не бъдат трайни, властите могат да удължат времевата рамка.

Междувременно Австралийската централна банка също запази курса на паричната си политика, оставяйки основния лихвен процент на ниво от 2,5% според очакванията.

Банката отново повтори своята загриженост относно възможността за „прегряване“ на пазара на жилища, както и относно силата на валутата, която пречи на растежа.

„Обменният курс намаля до голяма степен наскоро, отразявайки укрепването на щатския долар. Въпреки това той остава висок по историческите стандарти“, каза гуверньорът на банката Глен Стивънс в изявление във вторник.

Институцията запази основната си лихва за 14-ти последователен месец в опит да стимулира растежа в недобивния сектор, който претърпя огромна загуба на инвестиции през последните няколко години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *