Без запори върху пенсии и заплати по банкова сметка

Занапред съдебните изпълнители няма да могат да налагат запори върху пенсии и заплати, постъпили по банкови сметки, предвиждат промени в Гражданския процесуален кодекс (ГПК), одобрени от кабинета. Ограничението е до размера на минималната работна заплата.
В момента тези защитени доходи попадат под ударите на съдебното изпълнение, ако са по сметка.
Друга промяна в ГПК създава ефективни условия за въвеждане на електронни запори върху вземания по банкови сметки, за което отдавна настояват и частните съдебните изпълнители. Ако поправките бъдат гласувани от парламента, запорните съобщения, подписани с електронен подпис, ще се изпращат чрез унифицирана система за обмен на електронни запори. И с едно съобщение ще се блокират всички сметки, а длъжниците ще плащат само една такса. Досега, ако имаха сметки в няколко банки, те плащаха отделно за всеки запор. Примерът, който даваха ЧСИ, бе че таксата за запори на сметки във всички трезори е около 540 лв., а при електронния тя ще е 18 лв. За целта в 3-месечен срок от влизането на закона в сила министърът на правосъдието трябва да издаде наредба за изграждане на унифицирана система за обмен на електронни запори.
Въвежда се и ново правило за подсъдността – изпълнителните дела могат да се водят както в районите, където ще се осребрява имуществото, така и там, където реално се намира длъжникът.
Разширяват се и възможностите за доброволно издължаване – първоначалната доброволна вноска, след която може да се поиска спиране на изпъленнието, се намалява от 30 на 20 % от размера на задължението.
Занаппед при публичен ткърг на имущество на длъжника задължително ще се назначава вещо лице за вещи на стойност над 5000 лв., автомобили, кораби, самолети. А началната цена няма да е 75 %, а 85 % от стойността на вещта.
В ГПК се създава отделна глава за събиране на издръжка за деца и други членове на семейството, когато задълженията са възникнали в една държанва, а изпълнението трябва да се осъществи в друга, страни по Хагската конвенция от 2007 г. за международното събиране на издръжка, пише „Де факто“..

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *