България с резерв от природен газ за три месеца

Няма опасност от газова криза у нас при евентуално спиране на доставките за Украйна. В България има резерв от ценния ресурс, който ще стигне за три месеца. Това гарантират от държавния газов оператор „Булгартрансгаз“. По техните данни в хранилището в Чирен в момента има общо 340 млн. кубични метра от синьото гориво. Според специалистите, ако на ден средната консумация възлиза на 3 млн. кубични метра, запасът ще стигне за 100 дни. По мнението на други експерти обаче, това количество ще бъде изразходвано за месец и половина.

Информацията за резерва в Чирен идва точно на време, след като варианта за прекратяване на доставките на газ за Киев е очакван сценарии. Вчераруската и украинската страна отново преговаряхаи беше дадена отсрочка до днес(16 юни)сутринта в 10 часа за изплащане на част от дълга към „Газпром“. До тогава украинците трябва да внесат сума от 1,9 млрд. долара. В противен случай те ще преминат към режим на предплатени доставки.

Още с назряването на конфликта между Москва и Киев по повод синьото гориво, нашата страна е взела мерки за запасяване, съобщават от в-к „Монитор“. От „Булгартрансгаз“ подчертаха, че от март месец е започнало нагнетяване в хранилището в Чирен. На седмица там са били вкарвани по 5-6 млн. кубични метра от ресурса. В началото на май месец седмичното количество, вкарвано за съхранение, е било увеличено на 10 млн. кубични метра. В периода от 2-ри до 9-ти юни е бил осигурен допълнителен запас от 17 млн. кубични метра.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *