ГЕРБ си избра и комисия по конфликт на интереси

Парламентът реши да бъде създадена държавна комисия за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, която да се състои от петима членове. Това стана след като депутатите приеха окончателно промените в едноименния закон.
Трима от членовете на комисията ще бъдат избиране от парламента, а по един ще бъде посочен от президента и от премиера. Промените предвиждат мандатът да е пет години с право на не повече от два последователни мандата.
„Трябва да се пренесе паритетния принцип и в състава на тази комисия, така както е записано, трима от членовете единствено и само да бъдат избирани от Народното събрание, по този начин две парламентарни групи са лишени категорично и окончателно от възможността да излъчат свои представител”, заяви Четин Казак от ДПС.
„Твърдя, че с предложения текст ГЕРБ си осигурява мнозинство в тази комисия. Защото министър-председателят избира един от членовете и мнозинството в Народното събрание избира още двама, което прави 3 от 5. И не само, че си избират мнозинство, а това мнозинство може да взима и самостоятелно решение”, коментира и Димо Гяуров от Синята коалиция.
„Към настоящия момент в Народното събрание съществуват пет парламентарни групи които съвпадат с членовете на комисията, която се предлага. Ако утре в другия парламент парламентарните групи са две това значи ли, че пак ще променяме закона”, попита от трибуната Валентин Димитров от „Атака”.
„Смятаме,че когато в състава се предложи да бъде избиран с трима членове от Народното събрание, един от президента и един от Министерски съвет, се постига един по-голям кръг на представителство”, отговори и Ивайло Тошев от ГЕРБ.
Любен Корнезов от БСП пък се обърна с друг въпрос към колегите си: „Защо комисията да няма заместник-председател, и той да се определя. Председателят като излезе в отпуск, или болнични, нещо е ангажиран, ще трябва да каже кой да го замества”.
Мнозинствтото отхвърли предложението на Четин Казак да бъде изплащано обезщетение и да се възстановява на работа, лице, което неправомерно е било обвинено в злоупотреба. Корнезов посочи, че подобен текст в закона ще има възпиращо действие от злоупотреба с власт на комисията.
Парламентът реши комисията да не проверява анонимни сигнали за конфликт на интереси. Три месеца след влизането в сила на промените в закона, всички лица, които са заели публични длъжности след март 2009 г. и са задължени да оповестят възможен конфликт на интереси, ще трябва да подадат нови декларации. 
Членовете на комисията ще получават основно месечно възнаграждение в размер на три средномесечни работни заплати. Възнаграждението на председателя на комисията ще е с 20% по-високо от това на членовете. Комисията ще трябва да внася в парламента годишен доклад за извършената дейност до 31 март на следващата година.

 

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *