Германия предупреждава САЩ за нови балони

Ралф Аткинс
Алине ван Дойн

Новият финансов министър на Германия се присъедини към китайските предупреждения, че ниските лихви в САЩ и слабият долар създават опасност от нови глобални ценови балони при активите.
Коментарите на Волфганг Шойбле открояват загрижеността на европейските лидери, че рискът от следващи трусове на финансовите пазари е изострен от изключителните мерки на централните банки и правителствата в противодействие на кризата. Преди седмица и Лю Минкан, председател на банковата регулаторна комисия в Китай, разкритикува Фед, че подхранва кери трейда с долари, при който инвеститорите заемат в американска валута при много ниски лихви и влагат в по-високодоходни активи в чужбина.
На банкова конференция във Франкфурт Шойбле нарече наивна представата, че следващият ценови балон при активите ще възприеме същия облик като последния. „По-вероятно е огромната ликвидност в глобален мащаб да създаде нов тип пазарен балон при активите, посочи той. Трябва да обърнем внимание на факта, че паричните единици на страните с ниски лихви се използват все повече като база за валутен кери трейд. Ако в този бизнес настъпи внезапен обрат, пазарите, в т.ч. и валутните, са застрашени от огромни сътресения.“
В рядък коментар по темата за долара миналата седмица председателят на Фед Бен Бернанке заяви, че американската централна банка следи внимателно валутните пазари и ще провежда политиката си по начин, който да съдейства за силната позиция на долара. Бернанке не изключи използването на лихвите за борба с новите балони при активите, макар на този етап да не вижда явно разминаване между настоящата и реалната стойност на долара.
От март насам еврото поскъпна с над 18% спрямо долара. За този период цените на по-рисковите активи скочиха, борсовият индекс S&P 500 се покачи с над 60%, а стойността на барел петрол нарасна със 125% до около $76.
Необичайните условия във финансовите пазари проличаха особено ясно миналата седмица, когато лихвите по краткосрочните държавни облигации на САЩ станаха отрицателни, което означава, че инвеститорите ги купуват на загуба. Промяната може да бъде разтълкувана като знак, че инвеститорите очакват дефлация. Анализаторите обвързаха отрицателните лихви и с търговската дейност на банките, които трупат сигурни ценни книжа в балансите си в края на годината – стратегия, насочена към регулаторите и предпазливите инвеститори.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *