Доларът достигна 6-годишен връх спрямо йената

Американският долар достигна 6- годишен връх спрямо йената и повече от едногодишен връх спрямо еврото в понеделник, записвайки сериозни печалби в ден, лишен от каквито и да е значими икономически данни или нова информация, касаеща централните банки.

Волатилността нарасна след обяд, като печалбите на долара се ускориха спрямо австралийския му съименник и бразилския реал, след което възходът обхвана еврото и йената, изкарвайки ги извън познатите рейнджове.

Доларовият индекс, който измерва силата на долара спрямо кошница от шест основни валути, нарасна с 0,65% до 84.301, което е и най- високото му ниво от юли 2013 до сега.

Еврото последно се разменяше на загуба от 0,42% за 1.2895 долара, което е най- ниското му ниво от юли 2013 насам. Доларът достигна и най- високото си ниво от 2008 до сега спрямо йената на 106.07.

Зелената валута започна силно деня спрямо британския паунд, който падна до най- ниската си стойност за последните 10 месеца, след като анкета показа, че Шотландия е готова да гласува в полза на своята независимост след три- вековния си съюз с останалата част на Обединеното кралство.

Само 10 дни преди референдума, проучване показа, че одобрението за независимостта на Шотландия е споделено от 51% от гласувалите, спрямо 49%, гласували против.

Паундът изгуби 1,36% до 1.6099, реализирайки най- голямата си загуба за последните 13 месеца.

Австралийският долар пък изгуби 1,06% до 0.9278, отдалечавайки се от върха на 0.9403, достигнат в петък, който е и най- високия от края на юли до сега.

Австралийската валута показа изненадваща устойчивост, въпреки силата на долара и резкия спад при цените на желязната руда, която е основния износ на Австралия, до голяма степен поради подновеното търсене на австралийски долари заради кери трейд търговия, при която инвеститорите заемат при ниски лихви в евро и йени и закупуват австралийски активи с висока възвръщаемост.

Бразилският реал изгуби 1,06%, след като президентската надпревара в страната бе разтърсена от корупционен скандал, в който вероятно участва и държавната петролна компанияPetrobrasкакто и десетки депутати, като и двамата водещи кандидати бяха принудени да се защитават, след като стана ясно, че техни колеги са били замесени.

Златото достигна 3-месечно дъно

Златото изгуби повече от 1%, падайки до ново 3- месечно дъно, в понеделник, след като възходът на долара спрямо кошница от валути намали привлекателността на метала в качеството му на валутен хедж.

Доларовият индекс нарасна с 0,3% до най- високото си ниво за последната година, докато британският паунд поевтиня поради опасения относно изхода от предстоящият референдум за отделянето на Шотландия от Обединеното кралство.

Търсенето на безопасни инвестиции също намаля, след като в петък влезе в сила примирието между Украйна и про- руските бунтовници, поставяйки основите за прекратяването на конфликта, който предизвика най- острата конфронтация между Русия и Запада след Студената война.

Търговци споделиха, че пробивът на цената на златото под 200- дневната пълзяща средна миналата седмица, както и спадът от 3% за последните четири сесии, може да предизвика подновяване на интереса.

Спот цените се понижиха с 1,2% до 1 257.09 долара за тройунция, достигайки най- ниската си стойност от 10 юни до сега.

Американските фючърси върху злато с доставка през декември поевтиняха с 13 долара за тройунция до 1 254.30 долара при обем на търговията в съответствие с 30- дневната пълзяща средна.

В петък жълтият метал поскъпна, след като разочароващите данни за неселскостопанската заетост в САЩ намалиха спекулациите, че Фед ще увеличи лихвените проценти в близкото бъдеще.

Все пак някои анализатори подчертаха, че икономическият оптимизъм, разпален от серията положителни данни за икономиката на САЩ, рязко е намалил интереса към златото.

Сред останалите благородни метали среброто изгуби 1% до 18.95 долара за тройунция, платината изгуби 0,7% до 1 391.20 долара за тройунция, а паладият реализира загуба от 0,4% до 880.70 долара за тройунция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *