За седмица държавният дълг ще порасне с над 1.6 милиарда лева

Цената на смяната на 3 правителства и кризата с КТБ ще проличи сериозно през следващите седем дни, в които държавният дълг на страната ни ще се увеличи с още поне 1.619 млрд. лв. Днес и вдругиден Министерството на финансите ще проведе два аукциона за по 400 млн. евро. На тях ще бъдат предложени едногодишни и 9-месечни държавни ценни книжа (ДЦК). За 8 декември е насрочен още един търг – за 55 млн. лв. Актуализацията на бюджета, приета от парламента миналата седмица, предвижда увеличаване на позволените нови заеми до 9 млрд. лева спрямо първоначално предвидените 4.5 млрд. лв. Междувременно миналата сряда Министерският съвет разреши на министъра на финансите да подготви поемането и на външен държавен дълг, чийто размер до края на годината не може да надвишава 3 млрд. лв. Потвърдени бяха и 4 банки, които да предоставят на страната ни мостови кредит, който ще бъде рефинансиран с нова емисия на външните пазари догодина.

По последни данни на финансовото министерство към края на октомври държавният дълг е в размер на 9,415 млрд. евро, от който 3.896 млрд. евро вътрешен и 5,519 млрд. евро външен. За месец дългът е намалял със 156 млн. евро, което се дължи главно на падеж на дълг на вътрешния пазар. В момента държавният дълг е 22,8% от Брутния вътрешен продукт (БВП). С новите заеми до края на годината обаче се очаква да набъбне до 28,4%.

ОЩЕ Заеми

До края на Годината СЕ очаква Страната НИ Да получи част От заема От Европейската инвестиционна Банка, който ще се използва за съфинансиране по еврофондовете на ЕС за програмния период 2014 – г. 2020 Размерът на целия заем е до 500 млн. евро. В сряда министърът на финансите Владислав Горанов и вицепрезидентът на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) Ласло Бараняй подписаха финансов договор, с който се гарантира изпълнението на проектите в областта на регионалното развитие, транспорта и околната среда, както и избрани транспортни схеми. По искане на България и след анализ и одобрение от ЕИБ във финансовия договор е предвидена също така и възможност за ползване на средства от заема и за останалите оперативни програми.

ДЕФИЦИТ

С нови около 300 млн. лв. е нараснал бюджетният дефицит през октомври. Размерът му вече е 1,7601 млрд. лв. Това показват публикуваните в края на миналата седмица данни на финансовото министерство за изпълнението на консолидираната фискална програма към края на октомври. Според бюджета за тази година бе планиран дефицит от 1,4723 млрд. лв. След актуализацията на бюджета от миналата седмица обаче дефицитът е разчетен на около 3 млрд. лв., или 3,7% от БВП. Според данните почти всички постъпления от преки и косвени данъци и осигурителни вноски бележат ръст през октомври спрямо година по-рано, но това не е достатъчно да запълни дупката в хазната. В дефицита влизат и около 1.1 млрд. лв. по европроекти, които са реализирани с пари от бюджета, но още не са върнати от Брюксел.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *