Икономическото съживяване на ЕС още не е донесло ръст на работните места

Европейската икономика показва признаци за съживяване – през четвъртото тримесечие на 2013 година брутният вътрешен продукт на ЕС се покачва с 0,4%. Това обаче все още не оказва влияние върху пазара на труда, сочи тримесечният преглед, изготвен от Европейската комисия.

Според статистиката, цитирана от комисията, през третото и четвъртото тримесечие на миналата година заетите в общността растат с едва по 0,1 на сто. Нивата на безработицата остават рекордно високи – към края на януари 2014 година без работа в ЕС са 26,2 млн. души, или 10,8% от трудоспособното население.

Данните показват, че слаб ръст на заетостта има в сектора на търговията, а в промишлеността и строителството съкращаването на работни места се забавя. На този етап обаче е твърде рано за заключения дали икономическият ръст в ЕС е съпроводен и с възстановяване на пазара на труда.

В последните месеци заетостта остава под целта от 70%, определена от ЕК. Заети в ЕС са 68,3% от трудоспособното население.

Това, което тревожи експертите в Брюксел, са и задълбочаващите се финансови трудности на домакинствата в ЕС. През 2013 година реалният брутен разполагаем доход продължава да намалява, макар и темпото да се забавя.

От 2010 година обаче гражданите на общността изпитват непрекъснати финансови затруднения. В последните месеци се налага да прибягват до спестяванията си дори и за да покрият ежедневни разходи. Според цитираните данни 12% от домакинствата в общността харчат от спестяванията си, за да плащат месечните си сметки. В същото време 5% от европейските домакинства трупат задължения именно защото не могат платят разходите си.

На този фон делът на домакинствата, заплашените от бедност и социално изключване, като средна стойност в ЕС се запазва относително устойчив през 2013 година. На национално ниво обаче има държави, където заплахата от увеличаването на бедността расте през последните години, макар и преди кризата нивата й да са били ниски. Пример за това е Гърция, както и някои източноевропейски държави, се казва още в доклада на ЕК.

Младежката заетост продължава да бъде сериозно засегната от кризата, показва още проучването. Към края на януари 2014 година безработни са 23,4%, или общо 5,6 млн. младежи (на възраст между 14 и 25 години). През 2013 година само една трета от младите хора в тази възрастова група имат работа, като голяма част от тях заемат длъжности на половин работен ден или по временна заетост.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *