Как болклука може да носи пари

Семейство от Бургаско с миниферма за преработка на биотор превръщат боклука в пари чрез отглеждането на червеи, научи БТА.
Отглеждането на калифорнийски червеи е основният бизнес на Кольо и Милка Арабаджийски от Българово. Фермерите произвеждат биологично чиста тор, която извличат от червения калифорнийски червей, който се отглежда в стопанството. Засега семейната ферма е единствената по рода си в Югоизточна България.
Семейството се захваща с нестандартния бизнес преди 6 години, след телевизионно предаване, което описвало подобна ферма в Пловдивско. Бяхме чували за необикновените способности на червеите и решихме да опитаме да създадем миниферма за преработка на биотор. Сдобихме се с литература за създаването на фермата и се захванахме за работа, разказа за БТА Кольо Арабаджийски.
Наличието на оборска тор и подходящи „легла“ за отглеждането на червеите е първата стъпка при създаването на фермата. Така предприемчивото семейство доказва на практика, че бизнесът с развъждането на калифорнийски червеи може да стартира и без сериозни капиталовложения.
Въпреки, че за този бизнес не изисква голяма начална инвестиция, за него са необходими много грижи и труд – червеите се поливат на 2-3 дни, пластовете се размесват, влажността трябва да се измерва ежедневно, тъй като не трябва да пада под 85 процента. Подобно на пчелите, които прелитат от цвят на цвят, събират нектар и прашец и произвеждат мед, червените калифорнийски червеи са фабрика за хумус, обясни Арабаджийски. Калифорнийският вид се размножава четири пъти по-бързо от дъждовния, пък и са доста по-дълголетни – живеят цели 17 години. Освен с оборска тор, калифорнийските червеи се хранят и с отпадъци от зеленчуци, домакински отпадъци, трева, листа, храсти, слама.
Фермата на семейството се разраства много бързо. За година стопанството нараснало 8 пъти. Днес броят на „леглата“ в него се е увеличил на над 20 и би могло да се каже, че двамата предприемачи са мултимилионери, ако се вземе предвид броят на червеите във фермата им, разбира се. Първите „работници“ на Арабаджиеви отдавна са възстановили първоначалните им капиталовложения. От едно „легло“ се вадят от 0.3 до 0.5 куб.м торф. Предприемачите изнасят предимно за Гърция. Доставките са два пъти годишно. Миналата година са изнесли близо 20 тона за южната ни съседка.
Особена ценност при биотора е високото съдържание на стабилни хумусни вещества, които подобряват почвеното плодородие, обясни предприемачът. Биоторът в Европа е три пъти по-скъп отколкото в България. Средната му цена в страната е 300 лв. на кубик. В чужбина според качествата, установени след химически анализ, стойността е от 300 до 1000 долара на кубик, разказа още за БТА Арабаджиев. Според фермера тази биотор ще става все по-популярна в България, тъй като се очаква ЕС да наложи ограничения за използването на амониева селитра при отглеждането на плодове и зеленчуци. Биоторовете се използват в оранжерийното производство на зеленчуци, плодове и в цветарството. Приложение намират и при изграждането на футболни и голф-игрища, за паркове, зелени площи.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *