Къде да се осигуряваме?

Председателят на бюджетната комисия в НС Менда Стоянова обяви, че няма реални факти за работата на частните пенсионни фондове в последните 10 години.

По думите на Стоянова стана ясно, че НОИ гарантира пенсията и отговорността е на държавата, а при частния фонд излиза, че има риск.

Вчера бюджетна комисия, с гласовете на ГЕРБ, Патриотичния фронт и ДПС, прие всеки гражданин да избира къде да отиват неговите осигуровки – в НОИ или частен пенсионен фонд.

„Това ще е добре за хората и за пенсионната реформа. Тези, които за първи път започват работа, ще имат една година да вземат решение.

Частните пенсионни фондове да излязат на светло и да убедят, че управляват правилно вашите пари.

Какво правят 10 години тези фондове – ами не сме видели „, каза Менда Стоянова пред БТВ. Тя призова частния сектор да излезе и да каже къде са парите, колко и за какво са отишли ​​събраните пари от хората.

Менда Стоянова още веднъж защити управляващите и тяхното решение.

Според Стоянова държавата гарантира пенсията на всеки един човек, който се пенсионира, а отговорността при частните пенсионни фондове е лична.

„Ако там не се получат нещата, ще застанат с плакати и ще искат помощ от държавата“, заяви Стоянова.

Според експерти-икономисти в тази стъпка от управляващите има уловка и се разчита на невежеството на хората.

Според експертите, ако не направиш този избор, парите ти автоматично отиват в НОИ. Те не изключват вариант, в който от профсъюзите да задължат работниците да прехвърлят всичките си пари към Националния осигурителен институт. „Пътят към ада е постлан с добри намерения“, смятат икономистите.

Експертите са на мнение, че в НОИ няма сейф с името на всеки, а в частния фонд има и това е по-голяма гаранция, че парите за пенсия след време ще са повече и гарантирани.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *