Международните кредитори и синдикатите не одобряват приетия Бюджет 2015 на Гърция

Гръцкият парламент прие тази нощ бюджета за 2015 г., който блокира преговорите между Атина и кредиторите, предават електронните медии от Атина. Бюджетът, критикуван от гръцките синдикати и от международните кредитори, бе приет малко след 1 ч. местно време със 155 гласа. Други 134 депутати гласуваха против.

„Убеден съм, че скоро ще постигнем споразумение“ с тройката – Европейския съюз, Европейската централна банка и Международния валутен фонд“, увери министърът на финансите Гикас Хардувелис. „Разликите в нашите изчисления и тези на тройката значително намаляха“, каза премиерът консерватор Андонис Самарас.

След години на спад в гръцката икономика, бюджетът за 2015 г. предвижда растеж от 2,9 на сто и намаляване на безработицата от 24,8 до 22,6 на сто. Бюджетният дефицит трябва да се ограничи до 0,2 на сто от БВП, но според кредиторите той ще е близо до 3 на сто. Те настояват за намаляване на държавния сектор и орязване на пенсиите.

Докато депутатите приемаха бюджета, хиляди протестиращи срещу политиката на икономически ограничения се събраха в дъжда пред парламента.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *