Меркел против държавната подкрепа за икономиката

Федералният канцлер на Германия Ангела Меркел се обяви против програма, която се разработва от министерството на икономиката и новите технологии, в подкрепа на националната икономика в случай на рязък спад, съобщава „Дойче Веле“.

Подобни мерки в момента не подлежат на обсъждане, заяви пред „Билд ам Зонтаг“ официалният представител на федералното правителство Улрих Вилхелм.

Междувременно влиятелният германски седмичник „Шпигел“ съобщава, че федералният министър на икономиката Михаел Глос е наредил да се разработи програма, включваща намаляване на данъчното бреме и мерки за съживяване на потребителското търсене в случай на конюнктурен спад в германската икономика. По данни на списанието, програмата е в размер на 10 милиарда евро.

„Ако спадът в конюнктурата продължи, ние още през есента ще обсъдим мерки за запазване на икономическия ръст“, заяви заместник-министърът на икономиката Валтер Отремба. През последните месеци различните икономически индекси регистрираха охлаждане на конюнктурата в Германия. То е свързано с ръста на цените на енергоносителите, скъпото евро и световната финансова криза. Един от най-големите германски икономисти Берн Рюруп огласи мнението на мнозинството експерти, че опасността от рецесия в германската икономика е малко вероятна, но не трябва напълно да се изключва.

lev.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *