Москва зарязва Windows, дава стотици милиарди за руска ОС

Руското правителство одобри план за преминаване на всички държавни институции, използващи операционната система Windows към разработен от местни компании софтуер, предаде Газета Ру. Експертите виждат два потенциални кандидата за разработване на новия софтуер – Ростехнологий и свързаната с Леонид Рейман РОСА.
Правителството одобри петгодишен план за прехвърляне на държавните институции и обществени служби с операционните системи Windows към ОС, базирани на софтуер със свободен код. Министерството на комуникациите е поело ангажимент до края на следващата година да е готово с основния пакет от новия софтуер.
През третото тримесечие на 2013 г. от ведомството трябва да актуализират софтуерния пакет. Също така, министерството ще проучи „възможните начин за държавна подкрепа на руските фирми“ в сектора.
По данни на Министерството на комуникациите, основният пакет от софтуер с отворен код включва операционна система, офис приложения и система за електронно управление на документи.
Заместник-министърът на комуникациите през август съобщи, че търгът за изграждане на руска операционна система ще бъде направен в началото на 2011 г., като добави, че планира да си сътрудничи с Ростехнологий. В конкурса ще бъде даден приоритет на руските фирми.
Ростехнологий наскоро придоби руския разработчик на базирани GNU / Linux ОС, компанията ALT Linux, както и най-големият дистрибутор на продуктите на основата на Linux в страната, компанията VDEL.
През есента на 2010 г., бившият съветник на президента по въпросите на информационното развитие и бивш министър на комуникациите Леонид Рейман основа компанията ROSA, чиято основна дейност е разработката на софтуер с отворен код. В момента на пазара се предлагат настолни операционни системи ROSA Desktop и сървърни операционни системи ROSA Server. Рейман, се присъедини и към инвестиционния фонд NGI, контролиращ руската компания ПингВин Софтвер и френската фирма Mandriva, която разработва софтуер с отворен код на базата на Linux.
Министерството на отбраната вече използва своя собствена операционна система на базата на Linux наречена МСВС (мобилна система на въоръжените сили).
Експертите са единодушни, че проектът ще бъде част от програмата „Информационно общество“ за 2011-2020. Обемът на финансовите средства от федералния бюджет, предназначени за целта е 88 милиарда рубли, а допълнително до 120 милиарда рубли ще бъдат отпускани от бюджета всяка година в рамките на ведомствени програми.

tmp = Get_Cookie(„article_fontsize“);
if(tmp != null && tmp > 9) {
document.getElementById(„contenttext“).style.fontSize = tmp + „px“;
document.getElementById(„contenttext“).style.lineHeight = (parseInt(tmp) + 4) + „px“;
}

Тагове: Русия, софтуер

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *