НАП: Обработката на декларации по интернет може да се забави

Възможно е забавяне при обработката на данъчни декларации по интернет, предупреждават от Националната агенция за приходите, цитирано от Българското национално радио. На сайта на агенцията е публикувано съобщение, че от началото на годината до 6 януари електронните услуги, предоставящи данъчно-осигурителна информация, ще работят с данни, които са актуални към края на миналата година.

От 4 януари в офисите на НАП ще бъдат приемани данъчни декларации, както и други искания и заявления. Документи обаче ще бъдат издавани от 7 януари. Всяка година данъчната кампания започва в началото на януари и приключва в края на април. Тази година краят е на 2 май поради великденските празници.

Годишно приключване в НАП в периода 30.12.2015 г. – 06.01.2016 г.
Достъп до електронните услуги на НАП
От 1 януари 2016 г. чрез електронния портал на НАП ще бъдат достъпни услуги, свързани с подаването на декларации и документи от задължени лица, както следва:
За подаване на декларации и документи, касаещи осигурителни вноски (декларации обр. 1, обр. 3, обр. 5, обр. 6, обр. 7), вкл. уведомления за трудови договори;
За подаване на справки-декларации, описи на наличните активи по ЗДДС и дневници по ЗДДС и VIES декларация;
За подаване на декларация по чл.50 от ЗДДФЛ за 2015 г.
За подаване на декларация по чл.55 от ЗДДФЛ и чл. 201 от ЗКПО за четвърто тримесечие на 2015 г.
Възможно е да има забавяне в получаването на резултатите от обработката на подаваните по електронен път декларации и документи от клиентите на НАП.

В периода 1-6 януари 2016 г. е-услугите, предоставящи информация от данъчно-осигурителната сметка на задължените лица („Справка за задълженията, с възможност за извършване на плащане“, „Справка за задълженията и плащанията“ и „Справка за извършени плащания, преведени по сметки на НАП и погасени задължения с тях“) ще работят с данни, актуални към 31.12.2015 година.
Обслужване на клиенти в офисите на НАП.

В периода 4-6 януари 2016 г. информационната система за обслужване на клиентите в офисите на НАП, няма да работи. Всички подавани декларации, искания и заявления от клиентите на НАП ще бъдат приемани. Издаването на документи от страна на НАП ще бъде възобновено от 7 януари 2016 година.
Благодарим за разбирането и се извиняваме за причиненото неудобство.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *