Ниска изкупна цена на лавандулата

Жътвата на лавандула е в разгара си. И тази година се очаква да е тежка за производителите заради ниските изкупни цени на лавандуловото масло.

Нова дестилерия в Добричката община ще преработва лавандула и маточина

През есента на 2019-та търговията се срина до 50 – 60 лв/кг, докато през 2018 година цената беше над 250 лв/кг. В същото време се увеличават площите засети с етеричномаслената култура, информира economynews.bg.

Старинно Карлово посреща стотици гости на Празника на лавандулата ...

И тази година най-вероятно цената на лавандуловото масло ще бъде ниска. В същото време 80 процента от продукцията от миналата година все още не е реализирана, каза председателят на Асоциацията на производителите на лавандула Петър Христов:

„Има и от по-миналата година. Има масло и от годината, в която беше 250 лева. Проблемът е в това, че се натрупва доста голямо количество с лавандулово масло. Въпреки, че тази година е по зле и заради метеорологичните условия добивите са по-ниски, маса от хората, особено от малките производители, са пред фалит.

Жътвата на лавандула в област Добрич започна при среден добив от ...

Има хора, които са теглили кредити, за да могат да изкарат някакъв страничен доход да си подпомагат семейния бюджет, защото при един нисък добив примерно от порядъка на 3-4 килограма на декар, просто тези колеги са фалирали“.БНР

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *