Новите технологии за селското стопанство

И за земеделските, и за животновъдните ферми сензорните технологии са началото на нова автоматизация

Когато преди броени дни ви разказахме визия, според която роботи и дронове осигуряват домашни плодове и зеленчуци, никой от нас не е подозирал, че високите технологии в помощ на селското стопанство ще са хит на Световния мобилен конгрес 2018 в Барселона (MWC 2018). Но именно това се оказа една от горещите теми в каталунската столица.

Много от големите технологични производители, телекоми, индустриални асоциации и стартъпи показаха свои решения за земеделието и животновъдството на MWC 2018. Още по-хубавото е, че системите им не са „на парче”, а предлагат доста цялостни решения за различни области на селското стопанство.

Сензорни технологии из поля и ливади

И за земеделските, и за животновъдните ферми сензорните технологии са началото на автоматизацията, която пести време, усилия и пари. На полето и в оранжерията статични сензори могат да следят температурата на въздуха, влажността на почвата, състава на земния слой, а също и този на водата за напояване (киселинност, замърсители и др.)

Аналогично за рибовъдните стопанства сензорите могат да следят параметрите на рибарниците. Такива са температура на водата, насищане с кислород, наличие на хранителни вещества, нитрати и нитрити и др.

Актуална новост в тази област е победоносният марш на LoRa – протокол за комуникация на далечни разстояния при изключително ниска консумация на енергия. Благодарение на този протокол, сензорите могат да изпращат отчитаните с години данни с една-единствена компактна батерия.

Сензори могат да се поставят и в казаните на пивоварните. По температурата и колебанията в нея собствениците могат да проследяват по-лесно периодите на ферментация на напитките.

В животновъдните ферми също има място за сензори, но те не са статични, а прикрепени към животните. Така например, на кравите или овцете могат да бъдат окачени яки, на които се носят дигитални устройства със сензори и комуникационни системи. Вградени в тях GPS могат да съобщават къде се намира всяко животно по всяко време, за да знае фермерът къде се движи стадото му. Други разработки нямат GPS, но разчитат на Bluetooth технология за предаване на данните.

Самите сензорни модули могат да наблюдават ключови параметри за здравето на всяко животно. Модулът по-долу, например – водоустойчив и с батерия с трайност 3 години – следи температурата на тялото, натиска и движението на кравите. Той знае кога кравата се храни, кога преживя, пие вода, ходи, кога стои на място. Данните се подават към централизирана софтуерна система.

Облачни анализи и дистанционно управление на фермата

В централизираната система данните от яките на кравите могат да се анализират и от тях може да се разбере, например, кога дадена крава е болна – благодарение на сензорите, софтуерът „забелязва”, че тя не се храни или яде твърде малко, не се движи, не пие вода. Датчикът за температура може да подскаже на фермера кога животното навлиза в период на разгонване, за да се погрижи за осеменяването.

Също така сензорът за движение може да алармира, ако животното прекалено дълго стои неподвижно – тогава очевидно е налице проблем с него. Понякога се случва възрастните крави, които са много едри, да паднат, заради собствената си тежест и заради свръхтеглото си да започнат да се задушават, обясниха от фирмата-разработчик, която е японска. Точно за случаите на „дистазия” помага алармен модул в софтуера.

За земеделците централизираната система може да бъде голям помощник, защото може да се свърже със система за управление на водата, например. Така при достигането на определено ниско ниво на влажност, централизираната система може сама да пусне водата за напояване, без нужда фермерът да прави това ръчно за всяка оранжерия или леха.

Аналогично за рибовъдните стопанства, централизираната система може да управлява водните басейни автоматизирано. Например, тя може да засили отоплението на водните резервоари при спадане на температурата на водата или да ускори на филтрацията при покачване на състава на вредни вещества.

В крак с тенденциите на Световния мобилен конгрес, подобна централизирана система за управление на селското стопанство може да бъде изнесена в „облака”. Това спестява нуждата от изграждане на собствено инфраструктурно решение. Подходът е добър, защото за земеделците и животновъдите поддържането на собствена компютърна мрежа би било излишно натоварване.

Наред с това чрез облачните централизирани системи става възможно фермите да се наблюдават и управляват отдалечено. Чрез своя смартфон, например, собственикът може да е постоянно в течение какво се случва на неговото поле и да следи дали поливането е адекватно. Пивоварите могат да пътуват, без да „откъсват око” от казаните с ферментиращи течности.

Навлизане

Навлизането на подобен род системи в реалността е в начален етап, разкриха доставчиците по време на Световния мобилен конгрес. Високата цена на системите е сред водещите фактори. Многобройните статични сензори за земеделски ферми са евтини, но софтуерните платформи за работа с тях са скъпи. Поради това използването им е ограничено предимно в сектори с „висока добавена стойност” – например ферми за раци и др, информира technews.bg.

Подобна е ситуацията в животновъдството. Инвестициите в подобни скъпи решения са по силите на големи ферми с хиляди животни, за които действително е трудно всичко да се наблюдава на око. Сякаш по ирония на съдбата японската фирма със системата за сензори за крави не внедрява технологията в родината си. И там, подобно на България, кравефермите са малки – с около 70-100 крави, затова пазарът им е в други региони.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *