Обезсилване на нотариален акт – кога, как и защо?

Обезсилването нанотариален актстава чрез отмяна. Тя не може да стане доброволно по искане на страните (извънсъдебно), нито от нотариуса, нито пък съответният административен орган, по чието искане е издаденнотариален акт, удостоверяващ правото на собственост, може да разпореди на нотариуса с писмо да обезсили такъв акт. Отмяната е възможна чрез предявяване на иск пред съда. Действието на такова съдебно решение е винаги автоматично, но за да има сила по отношение на третите лица, решението за отмяна трябва да се впише.

Основанието за обезсилване на нотариален акт е нотариалното удостоверение (изявлението на нотариуса) да е неистинско. Това основание може да съществува още при издаването на акта или да се породи по-късно, след издаването на акта.

Спрямо спецификата си неистинското нотариално удостоверение може да бъде:

– Неавтентично– когато удостоверението изцяло или отчасти не изхожда от лицата, на които се приписва (налице е материална поправка – например определени лица не са направили тези изявления пред този нотариус);

– Невярно– когато удостоверението не отговаря на действителността (това, което е удостоверено в него, не съществува – например, че едно лице има право на собственост или друго вещно право върхунедвижим имот, а реално това не е така).

Важно!На отмяна по съдебен ред подлежат само т.нар.констативни нотариални актове, с които се удостоверява право на собственост върху недвижим имот, но не и тези, удостоверяващи сделки, с които се прехвърля, изменя или прекратява вещно право върхунедвижим имот.

Кой може да подаде иск за отмяна на нотариален акт?

Иск за отмяна на нотариален акт може да подаде:

– Някоя от страните по акта, ако има интерес от това.
– Трето лице, когато се засягат неговите права или то има интерес от доказването на съществуването или несъществуването на правото, което се засяга със съответния нотариален акт.
– Прокурор – има право да предяви иск за отмяна на издадения акт, когато е издаден в нарушение на закона. Тогава искът се насочва срещу лицата, които се ползват от акта.

При уважаване на иска, издаденият нотариален акт се счита за отменен с обратна сила (това значи, че не е породил правни последици). Нотариусът има задължение да отбележи върху нотариалния акт, че въз основа на съдебно решение нотариалният акт е обезсилен. Искането за отбелязване може да се направи от заинтересованите лица, които трябва да представят препис от влязлото в сила съдебно решение.

Важно!Исковата молба за отмяна се вписва, вписва се и съдебното решение, тъй като иначе няма как да стане известно на третите лица.

(*) Настоящата статия има за цел да очертае някои основни Ваши права, като няма претенции да бъде юридически съветник. Ако имате затруднения с упражняването на тези основни права или случаят е по-сложен – съветваме Ви да се консултирате с юридически експерт. (*)

Автор:Анна Генова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *