Обемът на човешката памет е 10 пъти по-голям от смятаното

Американски учени са стигнали до извода, че нашата памет може да вмества 10 пъти повече информация, отколкото се смяташе по-рано. Оказва се, че човешкият мозък може да съхранява няколко петабайта информация – това е почти целият интернет.

„Това е истинска бомба в областта на неврологията“, казва невробиологът Тери Сейновски от Института за биологични изследвания Солк в САЩ пред Medical Xpress. Както пише порталът, изследователите са създали 3D-реконструкция на хипокампа (отговаря за съхраняването на краткосрочната памет, като оперативната памет на компютъра) на мишка и открили нещо странно. Оказало се, че синапсите – местата на контакт между два неврона – били дублирани в 10% от случаите.

За да измерят различията между дубликатите на синапсите, учените реконструирали формите, обемите и площта на повърхността на мозъчните тъкани на мишките на наномолекулярно ниво с използването на съвременни изчислителни алгоритми.

„Бяхме поразени да открием, че разликата в размерите на двойките синапси е много малка и е средно около 8%“, казва ученият Том Бартол.

Изчисленията на изследователите също установили, че синапсите могат да променят размера си на всеки 2 и 10 минути в съответствие с невронното предаване. Учените смятат, че това откритие може да помогне в проектирането на ултраточни енергоефективни компютри, пише Naked Science.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *