ПЕТЪР ЧОБАНОВ: НЯМА РИСК ЗА БАНКОВАТА НИ СИСТЕМА

„Няма риск за банковата ни система тъй като бяха предприети навременни действия, базирани изцяло на действащото законодателство и които гарантират от тук нататък стабилността и защитата на вложителите на Корпоративна търговска банка“ заяви министърът на финансите Петър Чобанов впетък вечерта пред Българската национална телевизия.„Твърдо трябва да заявя, че държавата застава зад действията на БНБ“, казафинансовият министър. „Целта е да се оздрави и стабилизира банката. Това е изолиран случай и по никакъв начин не влияе на цялата банкова система“ беше категориченминистър Чобанов.

„Хората в държавните предприятия няма да останат без заплати“, заяви министърът на финансите, като посочи, че има влязла в сила наредба за концентрацията на държавни средства в банките, като в момента няма държавни дружества, при които над 20% от средствата им да са в една банка. „Ако погледнем една година назад, преди да влезне в действие тази наредба, имаше много голяма концентрация на парите на държавни предприятия в някои банки – включително и в КТБ. Но наредбата се изпълнява от дружествата“, заяви министър Чобанов. Той посочи, че парите на дружествата са диверсифицирани, което ще им позволява да извършват своите операции. В отговор на въпрос на водещия министърът на финансите съобщи, че по последни данни средствата на предприятията с над 50% държавно участие са около 130 млн. лв., „но категорично ситуацията е далеч от тази преди една година, когато бяха около 700 млн. лв.“.

Министър Чобанов прогнозира, че срокът на специализирания надзор на Българската народна банка върху КТБ ще бъде по кратък от обявения. „Очакваме нещата да се развият и по-бързо. Виждате, че почват разговори с акционерите и те са сериозни – в лицето на ВТБ и Оманския фонд. Ще се види точно какви са техните намерения“, каза в заключениеПетър Чобанов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *