Повече от 400 души посетиха вчера АЕЦ „Козлодуй“

Общо 412 души са посетили АЕЦ „Козлодуй“ във втория през тази година Ден на отворените врати.
Посетителите са от цялата страна – от София, Варна, Пловдив, Гоце Делчев, Плевен, Видин, Перник, Кърджали, Хасково, Пазарджик, Русе, Благоевград, Велико Търново, Кюстендил, Стара Загора, Шумен, Ямбол, Ловеч, Габрово и други. Най-малкитe посетители са тримесечната Денислава Василева от Козлодуй и Борислава Стоименова, на 8 месеца, от Банско, а най-възрастните – 84-годишните Никола Александров от село Ковачица, община Лом, и Марийка Макойлова от Монтана. Първият регистриран посетител е петгодишната Александра Тодорова от Козлодуй, се посочва в съобщението.
Гостите на АЕЦ „Козлодуй“ са имали възможност да разгледат командните и машинните зали на 440-мегаватовия втори блок и на 1000-мегаватовия пети блок, допълват от атомната централа. В рамките на Деня на отворени врати огнеборци от районната противопожарна служба към АЕЦ са демонстрирали възможностите на специализираната противопожарна техника, с която работят. Вниманието на посетителите е било привлечено от измерванията в реално време на гама-фона, осъществени от експертите по радиоекологичен мониторинг с мобилната лаборатория на централата.
През 2009 г. се отбелязват 40 години от началото на строежа и 35 години от официалното откриване на АЕЦ „Козлодуй“, отбелязват от информационния център. По този повод гостите на централата в Деня на отворени врати са разгледали фотоизложба с архивни кадри, проследяващи историята на първата атомна централа в страната и на Балканския полуостров, се посочва още в съобщението.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *